« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ma što veliš?

Ulaskom Hrvatske u EU promijenit će se stavovi o Balkanu

Premijer Slovenije tvrdi kako će ta zemlja sigurno biti sponzor proširenja Europske Unije

(Andrej Švoger/Cropix)
Više o

Borut Pahor

,

ulazak u EU

,

Hrvatska u EU

,

Milo Đukanović

,

pregovori sa Slovenijom

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u petak u Podgorici kako će se završetkom pregovora o pristupu Hrvatske Europskoj uniji promijeniti perspektiva "zapadnog Balkana" u smislu proširenja Unije.

"Nastavkom i uspješnim završetkom pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju (EU) bit će promijenjena perspektiva 'zapadnog Balkana' u cjelini, u smislu proširenja Unije", izjavio je Pahor i obećao da će Slovenija poduprijeti Crnu Goru u nastojanju da postane članicom EU-a.

Pahorov posjet Podgorici prvi je službeni posjet nekog predsjednika slovenske vlade Crnoj Gori od kada je postala suverena.

Nakon razgovora s predsjednikom crnogorske vlade Milom Đukanovićem Pahor je kao "bitan korak" naveo nastavak hrvatskih pregovora za ulazak u Europsku uniju.

"To se dogodilo zato što su se Slovenija i Hrvatska sporazumjele da će poticati uzajamnu suradnju i Ljubljana će i dalje podupirati Zagreb u nastojanjima da uđe u EU", rekao je Pahor.

Ustvrdio je da će prije ulaska Hrvatske u EU biti riješeno hrvatsko-slovensko granično pitanje.

Slovenija će, dodao je Pahor, učiniti sve da svoje partnere u EU uvjeri da je proširenje Unije potrebno. "Slovenija će sigurno biti sponzor proširenja EU-a", ustvrdio je.

Ocijenivši da je crnogorsko-slovenska suradnja izvrsna te da će dvije zemlje učiniti sve da je još više unaprijede, najavio je da će Slovenija i dalje podupirati Crnu Goru na putu prema EU i NATO-u te nuditi razvojnu pomoć".

Predsjednik crnogorske vlade Đukanović zahvalio je Pahoru na stalnoj potpori Slovenije Crnoj Gori na tom putu. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 19:33:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh