« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NIŠTA ZASAD

Ukrajinski pokušaj nabavke jeftinog ruskog plina propao

Do slijedeće bi zime ukrajinska državna tvrtka za energetiku Naftogaz trebala imati dovoljno zaliha plina da zadovolji domaću potražnju i potrebe tranzita za Europu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ukrajina

,

plin

,

Rusija

,

Vladimir Putin

,

Gazprom

,

Viktor Janukovič

,

Naftogaz

Prvi pokušaj nove ukrajinske vlade da osigura niže cijene plina iz Rusije okončan je u utorak bez vidljivog rezultata, no Kijev bi mogao ponovno započeti razgovore o tom pitanju na sastanku premijera dviju zemalja krajem ovoga tjedna.

Ruski državni monopolist na izvoz plina tvrtka Gazprom u izjavi objavljenoj u utorak rekla je da se njen čelnik Aleksej Miller sastao s ukrajinskim ministrom za gorivo i energiju Jurijem Boikom u Moskvi kako bi razgovarali o opskrbi Ukrajine ruskim plinom.

Gazprom je rekao da je Ukrajina uzela manje ruskog plina u prvom kvartalu 2010., što je određeno njenim ugovornim obvezama, i da bi do slijedeće zime ukrajinska državna tvrtka za energetiku Naftogaz trebala imati dovoljno zaliha plina da zadovolji domaću potražnju i potrebe tranzita za Europu. Posjet ukrajinskog izaslanstva prvi je pokušaj novog ukrajinskog čelništva pod vodstvom predsjednika Viktora Janukoviča da osigura reviziju cijene ruskog plina za koje Ukrajina kaže da joj je prevelik teret.

"Ovo je bio samo pokušaj, početak dijaloga", rekao je izvor iz ruskog ministarstva energetike agenciji Reuters o sastanku predstavnika Gazproma i Ukrajine. Janukovičeva služba za odnose s javnošću je ranije u utorak rekla da će se ruski i ukrajinski premijer Vladimir Putin i Mikola Azaraov sastati u Moskvi u četvrtak, no nije navela ostale pojedinosti. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 00:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh