« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OESS:

Ukrajinski izbori bili su transparentni

Glasovanje i prebrojavanje glasačkih listića bilo je profesionalno i pošteno i trebalo bi biti dobar temelj za miran prijenos vlasti, smatra OESS

(Wikipedia)
Više o

izbori

,

Ukrajina

,

OESS

,

Julija Timošenko

,

Viktor Janukovič

Drugi krug predsjedničkih izbora održan u nedjelju u Ukrajini ispunio je većinu međunarodnih standarda i bili su to transparentni i pošteni izbori, objavili su u ponedjeljak međunarodni promatrači predvođeni Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

"Glasovanje kao i prebrojavanje glasačkih listića bilo je profesionalno, transparentno i pošteno i trebalo bi ponuditi dobar temelj za miran prijenos vlasti", ističu promatrači u priopćenju.

"Izbori su bili dojmljiv pokazatelj demokracije. To je pobjeda za sve u Ukrajini", ocijenio je predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Joao Soares u priopćenju.

"Sada je na političkom vodstvu da posluša volju naroda i osigura da se prijenos vlasti obavi mirno i konstruktivno", poručio je Soares.

Na temelju 98,42 posto prebrojanih glasova proruski predsjednički kandidat Viktor Janukovič pobijedio je u drugome krugu s tijesnih 48,60 posto glasova protukandidatkinju, premijerku Juliju Timošenko koja je osvojila 45,81 posto.

OESS-ovo priopćenje poruka je međunarodne zajednice premijerki da prihvati izborne rezultate i prizna poraz, no Timošenko je zasad odgodila novinsku konferenciju za utorak. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 17:14:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh