« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DOSTA IM IH JE

Tisuće Ukrajinaca prosvjeduje zbog sporazuma s Rusijom

Ukrajinci ne žele rusku flotu u Krimu još 30 godina u zamjenu za jeftiniji plin

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)
Više o

ruski plin

,

Rusija i Ukrajina

,

dogovor oko plina

,

prosvjed Ukrajinaca

,

ruska flota u Krimu

Nekoliko tisuća Ukrajinaca okupilo se u subotu ispred parlamenta u Kijevu radi prosvjeda protiv sporazuma, potpisana ovog tjedna, o ostanku ruske flote s Crnog mora u Krimu, na jugu njihove zemlje, do 2042.

Neki prosvjednici pristaše su prozapadne oporbe, drugi su došli nezavisno. Istaknuli su nacionalne zastave i transparente na kojima je pisalo "Ruska flota van iz Crnog mora" i "Ne ugrožavanju nacionalnog suvereniteta".

Novi ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič potpisao je u srijedu s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim sporazum o 25-godišnjem produženju najma baze ruske flote s Crnog mora u Krimu, na jugu Ukrajine, koji je istjecao 2017.

Za uzvrat je Kremlj najavio smanjenje za 30 posto cijene ruskog plina što je važno postignuće za vladu te zemlje čije je gospodarstvo zabilježilo pad od 15 posto prošle godine i s poteškoćama izlazi iz krize.

Tu su odluku jednoglasno osudili prozapadni pokreti koji optužuju vlast da izdaje nacionalne interese i pozivaju na smjenu predsjednika. (hina/metro-portal)

24.04.2010. 13:03:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh