« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
DEMOKRACIJA NA FRANCUSKI NAČIN

Francuzi nisu za potpunu zabranu burki

Provedena anketa ukazuje da dvije trećine Francuza žele samo ograničiti korištenje pokrivala radi bolje sigurnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

burke Francuska

,

ograničeno korištenje islamskih pokrivala

,

zabrana burki

Dvije trećine Francuza žele zakon koji će ograničiti uporabu burke i nikaba, islamskih prekrivača za ženska lica, dok ih svega trećina podupire vladin plan njihove potpune zabrane, pokazala je anketa objavljena u subotu.

Vlada predsjednika Nicolasa Sarkozyja planira u svibnju predložiti zakon o potpunoj zabrani korištenja tih predmeta u javnom životu, iako francuski pravni stručnjaci zagovaraju blažu varijantu.

Sarkozy se osobno zalaže za strogu zabranu, rekavši da takva pokrivala ponižavaju žene i narušavaju ravnopravnost spolova.

Anketa agencije TNS Sofres i Logice pokazala je da samo trećina ispitanika podupire Sarkozyjevu ideju, a dvije trećine ih se zalaže za blažu opciju. Takva raspodjela glasova otprilike je jednaka među spolovima i svim profesijama, a jedino među desničarima prevladava mišljenje o totalnoj zabrani.

Izabravši potpunu zabranu Sarkozy se kocka da mu zakon sruši ustavni sud na temelju kršenja vjerskih sloboda. Blaža varijanta kojom bi se tražilo da žene uklone nikab ili burku u gradskim vijećnicama ili, primjerice, kada dolaze po djecu, manje je problematična jer bi se pozivala na pitanje sigurnosti, a ne vrijednosti, smatraju pravnici. (hina/metro-portal)

24.04.2010. 14:50:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh