« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
RAT?

Ukrajina ratuje protiv separatista, Rusija prijeti

Jedan od gradova u istočnoj Ukrajini zauzele su vladine snage, a ruski bombarderi provociraju NATO na Baltiku

Proruske paravojske zapravo su ruski specijalci
Proruske paravojske zapravo su ruski specijalci (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

provokacije

,

ukrajinska kriza

Ukrajina je objavila da je oslobodila "jedan istočni grad" od proruskih separatista protuterorističkom akcijom, no u službenom se priopćenju ne navodi o kojem se gradu radi. Stalne borbe sa separatistima vode se već danima širom istočne Ukrajine, što na sreću još nije eskaliralo u pravi rat.

Slavjansk je još uvijek u potpunosti u rukama separatista koji žele odcjepljenje i pripajanje Rusiji, a proruski gradonačelnik tvrdi da su snage ukrajinske vlade u potpunosti okružile grad i da očekuju napad svakog trenutka.

Za to vrijeme Rusija je na istočnim granicama Ukrajine nagomilala velike vojne snage koje su pokrenule manevre, kao sredstvo pritiska na vladu u Kijevu, a sve oštrija retorika Sergeja Lavrova koji podsjeća na rusku intervenciju u Gruziji koja je završila "samostalnošću" Južne Osetije može stvarno značiti da je Rusija spremna ući u Ukrajinu i anektirati istočne dijelove.

Zbunjeni Zapad i dalje ne zna kako bi to spriječio, ponavljajući istu grešku koju su napravili pred više od dvadeset godina kad je po istom receptu Slobodan Milošević uputio svoje snage u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, započevši krvavi rat. Ipak, Putin je malo jači od Slobe ...

Štoviše, Putin pokazuje mišiće gdje god stigne, pa su tako tijekom srijede dva ruska taktička bombardera uletjela u zračni prostor blizu škotske obale, pa su britanski ratni avioni koji su bili u zraku stigli do ruskih bombardera i otjerali ih natrag u ruski zračni prostor. 

24.04.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh