« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PROTEKCIJA DRŽAVE

Ukrajina planira kažnjavati žene koje puše u trudnoći

Ukrajinski parlament uskoro će se očitovati o prijedlogu zakona kojim bi se trudnice kažnjavale ako popiju čašicu alkohola ili zapale cigaretu

Više o

Ukrajina

,

kazna

,

alkohol

,

trudnice

,

zakon

,

pušenje u trudnoći

Trudne Ukrajinke ubuduće će vjerojatno dvaput razmisliti prije nego zapale cigaretu ili popiju čašicu, jer im po novom prijedlogu zakona za takvo ponašanje prijete kazne, pišu europski mediji, javlja Hina.

Iako neke buduće mame ni ne pomišljaju na cigaretu, drugima je preteško prekinuti tu naviku. Ni budućim očevima nije lako, pa je tako jedan rekao supruzi, nakon njena trodnevnog nepušačko-trudničkog staža: "Ili ćeš ponovno početi pušiti, ili ćemo svi poludjeti".

Prijetnja kaznama mogla bi podići razinu individualne odgovornosti, kažu ukrajinski zastupnici koji žele da taj zakon prođe u parlamentu. Većina liječnika s njima je suglasna.

Međutim, ukrajinski borci za ljudska prava smatraju nacrt zakona diskrimnatornim budući da su cigarete i alkohol loše za svačije zdravlje, a ne samo za zdravlje trudnica i njihovih beba. Oni žele da se parlamentarci više usredotoče na pasivno pušenje.

Mnogi u Ukrajini i dalje su primorani udisati dim cigareta na javnim mjestima, u restoranima ili javnom prijevozu, a među njima su i buduće majke.

20.03.2012. 13:25:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh