« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
KONVOJ

Ukrajina optužuje Rusiju za invaziju

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da je ulaskom prvih 90 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dopuštenja vlasti u Kijevu, Rusija izvršila 'izravnu invaziju'

Ruski konvoj započeo s ulaskom u Ukrajinu
Ruski konvoj započeo s ulaskom u Ukrajinu (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

invazija

,

humnitarni konvoj

Prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao je u petak rusko-ukrajinsku granicu nakon što je Moskva jednostrano odlučila više ne čekati dozvolu Kijeva. Granicu je prešlo prvih 90 od gotovo 300 kamiona, koji su se nastavili dalje kretati ukrajinskim teritorijem pod nadzorom proruskih pobunjenika prema Luhansku.

'Ušli su u Ukrajinu bez odobrenja ili sudjelovanja Međunarodnog crvenog križa ili ukrajinskih graničara', izjavio je novinarima glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lišenko.

'To smatramo izravnom invazijom Rusije na Ukrajinu', istaknuo je šef službe državne sigurnosti Valentin Nalivajčenko.

Rusija je odlučila odmah poslati na istok Ukrajine svoj humanitarni konvoj koji već više od tjedan dana stoji na granici, ocijenivši da su isrcpljene sve 'izlike' za otezanje, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova.

Prve kamione u konvoju pregledali su u četvrtak ukrajinska granična policija i carinici, što je nužan postupak kako bi zatim Međunarodni odbor Crvenoga križa mogao raspodijeliti pomoć. Ukrajinske vlasti strahuju da bi konvoj mogao biti predmet provokacija pobunjenika i izlika za rusku intervenciju. Upozorile su da će pomoć dopremati samo uz 'jamstva' za njegovu sigurnost.

22.08.2014. 14:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh