« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
FRKA

Ukrajina i Rusija na rubu rata

Raste opasnost od rata Ukrajine i Rusije, upozorio je u nedjelju ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščica, osudivši raspoređivanje ruskih snaga na istočnoj granici svoje zemlje

Rusija i dalje gomila snage
Rusija i dalje gomila snage (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

rat

'Raste (...) Postaje veća', rekao je ukrajinski ministar odgovarajući na pitanje američke mreže ABC o 'opasnosti' od vojnog sukoba Kijeva i Moskve. 'Stanje je napetije nego prije tjedan dana', upozorio je Deščica koji je izjavu dao u ukrajinskoj prijestolnici i čiji je tekst televizija ABC dobila ranije.

'Kako sada stvari stoje, ako ruske snage zauzmu Ukrajinu s istočnih područja, bit će teško zatražiti od Ukrajinaca koji ondje žive da ne uzvrate na tu vojnu invaziju', rekao je još ministar.

Ustvrdio je da je njegova zemlja poduzela 'sve diplomatske korake te druge gospodarske i financijske sankcije ne bi li zaustavila Ruse', ali da Ukrajina 'ne zna što (ruski predsjednik Vladimir Putin) misli i što će odlučiti'.

Tisuće Ukrajinaca su u nedjelju došle u Kijev izraziti zabrinutost da bi Rusija na istoku zemlje mogla ponoviti svoju operaciju na Krimu. Ruske snage su spremne napasti Ukrajinu 'u svakom trenutku', rekao je tajnik ukrajinskog Vijeća za državnu sigurnost i za obranu Andrij Parubij s govornice na Majdanu, Trgu neovisnosti u Kijevu.

Gotovo istodobno rusko ministarstvo obrane je priopćilo da Moskva 'poštuje sve međunarodne ugovore o ograničenju broja vojnika na područjima uz granicu s Ukrajinom'. Ministar Sergej Šojgu izjavio je u razgovoru s američkim kolegom Chuckom Hagelom 20. ožujka da Moskva neće okupirati istok Ukrajine na kojemu se govori ruski, navodi Pentagon.

24.03.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh