« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŽELJA ZA PROMJENAMA

Ukrajina bira novog predsjednika

Natječu se dva velika protivnika: Viktor Janukovič tradicionalno bliži Moskvi i aktualna premijerka Julija Timošenko

Julija Timošenko nalazi se među favoritima predsjedničkih izbora u Ukrajini
Julija Timošenko nalazi se među favoritima predsjedničkih izbora u Ukrajini (Getty Images)
Više o

izbori

,

Ukrajina

,

Viktor Juščenko

,

Julija Timošenko

,

Viktor Janukovič

Birački uredi u Ukrajini otvoreni su u 7 sati po srednjoeuropskom vremenu za prve predsjedničke izbore nakon Narančaste revolucije 2004. kojom je na vlast stupio predsjednik Viktor Juščenko.

Natječu se dva velika protivnika: Viktor Janukovič tradicionalno bliži Moskvi i favorit predizbornih anketa, i premijerka Julija Timošenko, političarkom koja je izbila u prvi plan nakon Narančaste revolucije. Nijedan kandidat nema velikih izgleda pobijediti već u nedjelju, zbog brojnosti kandidata, ukupno njih 18, i rascjepljenosti izbornog tijela te zemlje s 46 milijuna stanovnika, tako da se očekuje drugi krug predviđen za 7. veljače.

Prema istraživanju Međunarodnog sociološkog instituta u Kijevu (KIIS) provedenom početkom siječnja, Janukovič bi u prvom krugu mogao dobiti 39 posto glasova, a Timošenko 23 posto. Blizu 37 milijuna birača u nedjelju odlučuje o sudbini 18 kandidata i o sudbini zemlje pogođene gospodarskom krizom. Nakon euforije iz vremena Narančaste revolucije uslijedilo je razočarenje Juščenkovim predsjedanjem i raspad narančaste koalicije. (hina/metro-portal)

17.01.2010. 10:16:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh