« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AFERA HAC

Ukinut pritvor Slavenu Žužulu

Kako se ne bi previše opustio izvan Remetinca sud je protiv Žužula proširio istragu zbog dva nova kaznena djela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikola Vilić/Cropix)
Više o

pritvor

,

afera HAC

,

Skladgradnja

,

Slaven Žužul

Suvlasniku tvrtke "Skladgradnje-Grup" Slavenu Žužulu, jednom od petorice optuženih za malverzacije povezane s Hrvatskim autocestama, danas je ukinut pritvor i on bi poslijepodne trebao izaći na slobodu iz zagrebačkog zatvora u Remetincu u kojem je od kraja studenoga prošle godine.

Istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Ratko Šćekić, koji vodi istragu u slučaju HAC-a i spornog bojenja tunela Sv. Roka i Male Kapele, ocijenio je da više nema opasnosti od utjecaja na svjedoke ni opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, zbog čega je bio u pritvoru.

Sudac je u obzir uzeo Žužulovu dosadašnju neosuđivanost te činjenicu da je u međuvremenu položio depozit kao jamstvo za moguće oduzimanje imovinske koristi u kaznenom postupku.

Odluku o puštanju osumnjičenoga Žužula iz pritvora sudac je donio pošto ga je oko podneva još jedanput ispitao.

Istodobno s ukidanjem pritvora sudac je na zahtjev državnog odvjetništva protiv njega i "Skladgradnja-Grup" proširio istragu zbog dva nova kaznena djela - zloporabe položaja i ovlasti te zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Državno odvjetništvo Žužula dodatno tereti da je utajio 7,5 milijuna kuna poreza na dobit te da je s pola milijuna kuna "Skladgradnje" za svoje potrebe kupovao raznu robu, pokućstvo, bijelu tehniku i sl.

Jedan od njegovih branitelja Ante Madunić izrazio je zadovoljstvo što izlazi na slobodu, ističući da će obrana sada mnogo lakše odgovoriti na, kako je rekao, neosnovane optužbe.

Dodao je kako će sudac od porezne uprave zatražiti odluku kojom je Žužul zbog neplaćanja poreza 2008. u prekršajnom postupku novčano kažnjen. To bi, po Madunićevoj ocjeni, "moglo dovesti do odbacivanja postupka protiv Žužula jer se za istu stvar ne mogu voditi dva postupka - prekršajni i kazneni". Žužulov branitelj tvrdi kako je takvo stajalište u jednoj presudi "zauzeo Europski sud za ljudska prava".

Madunić, suprotno tvrdnjama državnog odvjetništva, tvrdi kako su svi porezni dugovi otkriveni u lanjskoj kontroli poslovanja u međuvremenu podmireni te da je Žužulova tvrtka za 2008. čak i preplatila porez za 2,8 milijuna kuna.

Suvlasnik "Skladgradnje" posljednji je od osumnjičenih u slučaju HAC koji izlazi iz pritvora. Nakon isitivanja posljednjih svjedoka ostala četvorica suosumnjičenika izašla su prije dva dana iz zatvora u Remetincu.

Njih se tereti da su Žužulovoj tvrtki namještali poslove te bojenje tunela Male Kapele i Sv. Roka platili višestruko skuplje od tržišne cijene. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 19:23:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh