« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
svi se slažu

Ujedinjena Njemačka je cijenjen i dobroćudan partner

Svi svjetski mediji prenose obilježavanje dana pada Zida kao dan sjećanja, radosti i nade

(Wikipedia)
Više o

Angela Merkel

,

Berlinski zid

,

ujedinjena Njemačka

Bivši i sadašnji svjetski vođe u ponedjeljak u Berlinu sudjeluju u proslavi 20. obljetnice rušenja zida, što je pridonijelo ponovnu ujedinjenju Njemačke, drugi put nakon 1871. kad je novorođena država bila opkoljena neprijateljima, a danas je u Europi i svijetu drže cijenjenim i dobroćudnim partnerom, prenose agencije.

Snimke povijesne noći 9. studenoga 1989., kad su se Berlinčani uspeli na 3,6 metara visok betonski zid i ujedinjeni zaplesali u hladnoj noći opijeni nevjerojatnim osjećajem slobode, dominirale su prošli tjedan njemačkim televizijskim postajama.

Svečanost 20. obljetnice kulminirat će navečer kod Brandenburških vrata simboličnim rušenjem 1000 divovskih oslikanih domino-ploča postavljenih na crti originalnog zida duž 1,5 kilometara, a u nazočnosti čelnika 27 država članica Europske unije, uz ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i posljednjeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova.

Za kancelarku Merkel pad zida bio je "najsretniji dan u novijoj njemačkoj povijesti", prenosi agencija Reuters te donosi kao i druge svjetske agencije sjećanja Berlinčana na taj dan radosti, ponosa, nade.

No prošli su tjedan ankete pokazale veliku razočaranost kapitalizmom u Istočnih Nijemaca i stanovnika bivših komunističkih zemalja, koji su nekad živjeli skromnije, ali sigurnije.

U posebnu tekstu o ugledu današnje Njemačke Reuters ističe da je današnja ujedinjena Njemačka okružena prijateljima i partnerima.

Određene sumnje još se osjećaju u Poljskoj i Češkoj gdje su na vlasti konzervativni čelnici, posebice u Češkoj. Predsjednik Vaclav Klaus izborio je za svoju zemlju izuzeće iz poglavlja o ljudskim pravima Lisabonskog ugovora Europske unije. Time želi spriječiti sudetske Nijemce da potražuju svoja imanja oduzeta 1945. nakon poraza nacističke Njemačke.

Međutim, ponovno ujedinjena Njemačka učinila je mnogo za smirivanje zabrinutosti jer je u središnjoj Europi aktivno poticala pridruživanje istočnih zemalja Europskoj uniji i NATO-u.

Zapadni susjedi Njemačke, kao što su Francuska i Nizozemska, možda su 1989. sa zebnjom pratile ponovno ujedinjenje Njemačke s 82,2 milijuna stanovnika strahujući da bi ona opet mogla zauzeti vodeću ulogu u Europi.

"Njemačka, međutim, ne dominira i njezino oklijevanje da preuzme vodstvo ostavilo je dosta prostora za manje države kao što su Nizozemska i Belgija u europskim pitanjima", navodi Alfred Pijper iz Instituta za međunarodne odnose Clingendael Netherlands. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 16:18:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh