« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ODALO GA PERJE

Uhvaćen Talijan koji je krijumčario 627 strogo zaštićenih ptica

Službenici Carinarnice Zagreb spriječili su na Carinskoj ispostavi u Jasenovcu pokušaj krijumčarenja 627 strogo zaštićenih vrsta ptica ukupne vrijednosti 501.600 kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

krijumčarenje

,

godišnjica gradnje

,

Walter Ulbricht

Ptice je Talijan u posebnu prostoru ispod sjedala vozača i suvozača pokušao prokrijumčariti 31. kolovoza iz Bosne i Hercegovine kroz Hrvatsku u Italiju gdje u restoranima postižu cijenu i do 300 eura po komadu.

Hmelina je objasnio kako su carinici utvrdili da se u vozilu nalazi manja količina ptičjeg perja i o tome izvijestili odjel za nadzor zagrebačke carinarnice. Tamo je utvrđeno da se ispod sjedala vozača i suvozača nalazi prostor, odnosno mehanizam koji je električnim impulsom pokretao elektromotor koji je dizao sjedala, ispod kojih su se u skrovišu nalazile skrivene ptice.

Pronađeno je 79 prepelica bez perja, 476 poljskih ševa s perjem, 63 poljske ševe bez perja, jedna velika strnadica bez perja, dva gnjurca bez perja, pet plavetnih sjenica s perjem i jedan šumski zviždak s perjem. Jedna od indicija bila je i da su u vozilu bila dva lovačka psa i dio lovačke opreme, a poslije se utvrdilo da psi nemaju ispravnu dokumentaciju te su smješteni u sklonište za životinje u Dumovcu i provjerava se dokumentacija.

Protiv talijanskog državljanina podnesena je kaznena prijava zbog krijumčarenja zabranjene robe, a osumnjičenik je predan pravosudnoj policiji koja ga je sprovela u zagrebački okružni zatvor, istaknuo je Hmelina. Krijumčaru prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora ili novčana kazna do milijun kuna, a vlasniku može biti oduzet i automobil u kaznenom postupku, jer je bio preuređen za krijumčarenje zaštićenih vrsta ptica.

Po podatcima ministarstva kulture, u 2009. u Hrvatskoj je zaplijenjeno više od 27.000 jedinki zaštićenih vrsta ili oko 1,600.000 kuna koje je Hrvatska kao odštetni zahtjev podnijela za naknadu štete. Lani je zapljena bilo 70 posto više nego 2008. godine, rekao je Krešimir Ilić, ravnatelj uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode ministarstva kulture. (hina/metro-portal)

02.09.2010. 16:09:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh