« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
EH, DA ...

Ugljikohidrati opasniji od bijelog kruha

Prestali ste jesti bijeli kruh i mislite da ste riješili svoje probleme s lošim ugljikohidratima? Nije baš tako, stoga pročitajte gdje konzumirate još gore stvari

Oprezno s ugljikohidratima
Oprezno s ugljikohidratima (Arhiva)
Više o

kava

,

ugljikohidrati

,

krekeri

,

voćni jogurt

,

frape

,

bijelo brašno

Ugljikohidrati su u zadnje vrijeme na listi za odstrel ako se želite zdravo hraniti, što naravno nije dobro jer ih trebate unositi u potrebnim količinama. Na listi je prvi bijeli kruh, kojeg se zapravo najlakše odreći i prebaciti na integralni, no ako zadržimo neke druge navike, nismo ništa napravili.

Tako, primjerice, voćni jogurt postao omiljeni doručak ili užina uz koju imate osjećaj da se hranite zdravo, ali nije baš tako. Obični jogurt ima oko 12 do 15 grama ugljikohidrata u jednoj porciji, dok onaj s voćem ima i do trideset grama, a barem pola su prerađeni ugljikohidrati koji brzo izgaraju. Rješenje je običan jogurt, a voće narežite sa strane

>> Masnoće ne debljaju, već ugljikohidrati >>

Kava vam izgleda kao koktel od Del boya Trottera? Kava sa šlagom i dvije vrećice šećera skupit će 400-tinjak kalorija, što je dovoljno za cijeli obrok, a kako u tome ima i ugljikohidrata kao u velikoj porciji tjestenine, zamislite sami što ste napravili svom tijelu.

Krekeri sa sirom jedan su od omiljenih snackova tijekom dana kojima pokušavate zavarati glad, a zapravo zavaravate sami sebe. Ne, nemaju puno ugljikohidrata ni kalorija, ali su prepuni kemikalija, umjetnih boja i aditiva, a većina ima i visokofruktozni kukuruzni sirup koji vas čini ovisnim ... grickajte radije svježe voće.

>> Ugljikohidrati koji su dobri za vaš struk >>

Kad smo već kod voća, ako imate naviku popiti jutarnji frape ili shake od voća, pripazite da vam dva decilitra budu prava mjera, jer u njoj ima dvadesetak grama ugljikohidrata. Već pola litre ima 75 grama ugljikohidrata i 65 grama šećera, što definitivno nije dobro.

Ipak, možda je najgora varijanta jutarnji muffin uz kavu iz pekare. Dakle, u tom malom i slatkom zalogaju ima 64 grama ugljikohidrata i preko 30 grama šećera, a kako je u pravilu napravljen od margarina, šećera i prerađenog brašna, svejedno je jeste li pojeli komad torte ili muffin. Uzmite muffin od integralnog brašna ili jednostavno preskočite taj zalogaj.

10.12.2013. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh