« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SJAJNE IDEJE

Ugljen - kako vam sve može biti od koristi

Kompostiranje, upijanje vlage, uklanjanje neugodnih mirisa, poboljšanje rasta biljaka - sve je to samo dio ukupne koristi od ugljena

Ugljen
Ugljen (Deviantart)
Više o

savjeti

,

ugljen

,

ideje

Topla sezona je davno prošla i sad više nema roštiljanja pa ste ugljen ostavili u garažu da čeka povratak proljetnih i ljetnih sunčanih dana. No ugljen vam može biti od koristi uvijek, pa čak i zimi. Evo nekoliko savjeta:

Kutija za alat bez hrđe - ugljen upija vlagu pa nekoliko komada možete staviti u kutiju s alatom ili opremom za pecanje kako biste svoje čekiće i udice sačuvali od hrđe. isto tako nije loša ideja da vrtno oruđe od metala umotate u vrećice u s malo ugljena kako bi bez hrđe dočekalo proljeće.

Kompostiranje - dodajte malo - ali malo -  ugljena u hrpu materijala koje kompostirate i time ćete povećati udio ugljika u humusu. Važno je da to bude prirodni ugljen, bez suvišnih kemijskih dodataka koji mogu biti štetni za biljke, životinje i ljude. Ne zaboravite da postoji još mnogo toga što možete kompostirati.

Osvježivač zraka - već smo spomenuli da ugljen upija vlagu. Upravo vlaga u prostorijama omogućuje pojavu gljivica i neugodnih mirisa. Stavite par komada ugljena u neku platnenu vreću ili stari komad odjeće i objesite to u podrumu, vlažnim prostorijama, stavite u stare ladice i ormare pa čak i u frižider (umjesto 'sode bikarbone').

Sol i pijesak bez vlage - Umjesto da vam ugljen bez veze prezimljava u garaži, zašto ga ne biste dodali kamenoj soli i pijesku kako biste spriječili pretjerano smrzavanje staza oko kuće tijekom zime?

Miris obuće - stavite komad ugljena u stare čarape koje ćete zatim smjestiti u cipele. Tako će se upiti vlaga iz njih (pa će obuća dulje trajati) i spriječiti neugodni mirisi.

Za cvijeće - baš kao u slučaju ugljičnih filtara u akvarijima za ribice, nekoliko komada ugljena na dnu vaze s cvijećem održat će vodu dulje svježom i čistom a tako će i samo cvijeće dulje ostati svježe.

Ugljen kao kreda - u građevinskim radovima u nedostatku krede za označavanje može bam polsužiti i komad ugljena.

Za orhideje - neke biljke uživaju u tlu u kojem se nalaze omanji komadi ugljena kao na primjer orhideje. Ugljen povećava alkalnost i pospješuje drenažu.

Ne zaboravite snjegovića - svako dijete zna kako napraviti oči i puceta na snješku. Ugljen je idealan za to.

25.12.2010. 18:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh