« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KARAJANOVA AKADEMIJA

Ugledni berlinski glazbenici sudjeluju na Festivalu 'Sv. Marka'

Festival "Sv. Marka" utemeljen je prije 12 godina zaslugom Nevena Valenta koji je htio obogatiti zagrebački glazbeni život

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

herbert von karajan

,

žumanjak

,

žumanjci

,

Hardkor Metal Armagedon

U sklopu Festivala "Sv. Marka" večeras su u svečevoj crkvi na Gornjem gradu u Zagrebu nastupili ugledni glazbenici, članovi velikog Orkestra Akademije "Herberta von Karajana" Berlinske filharmonije.

Gudački sekstet od dvije violine, dvije viole i dva violončela izveo je Haydnova, Mozartova i Brahmsova djela.

Glazbenici toga uglednog europskog simfonijskog orkestra popodne su izveli nekoliko Mozartovih djela u bolnici u Klaićevoj ulici i oduševili bolesnu djecu. Zauzimanjem nekolicine hrvatskih i njemačkih liječnika u toj su prigodi bolnici darovana tri operacijska stola koja će već od sljedećeg tjedna biti u uporabi, izjavio je umjetnički ravnatelj Festivala Neven Valent.

Spomenuta akademija nastala je po zamisli slavnog Herberta von Karajana u nakani da se usavršavaju visokostručni glazbenici. Festival "Sv. Marka" utemeljen je prije 12 godina zaslugom Nevena Valenta koji je na taj način htio obogatiti zagrebački glazbeni život te privući istaknute orkestre i soliste iz zemlje i inozemstva.

Festival završava 8. svibnja u crkvi sv. Katarine nastupom Zagrebačkih solista, ugledne slovenske mezzosopranistice Marjane Lipovšek, ljubimice zagrebačke publike, te basa Austrijanca Alfreda Burgstallera pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 23:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh