« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Ugašen požar na Braču

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ante Čizmić/CROPIX)
Više o

požar na Braču

,

požar Bobovišća

Tek oko podneva požar na Braču stavljen je pod kontrolu nakon 24-satne borbe. Snažan vjetar onemogućavao je vatrogasce i potjerao vatru prema Ložišćima, Gornjim Bobovišćima i luci Bobovišća.

- Ovo je najveći požar u posljednjih 20 godina na Braču. I ne samo što je bio najveći, nego je bio najsloženiji i najzahtjevniji na planu gašenja i obuzdavanja vatre - rekao je Ivan Jakšić-Žile, zapovjednik supetarske vatrogasne postrojbe DVD-a koji je u posljednjih nekoliko desetljeća prošao sva bračka požarišta.

- Jedva sam čekala da svane. Nisam oka sklopila. Oslobodio nas Bog više ovakvog požara i ovakve vatre - kazala je srednjovječna žena žureći za svojim poslom, jer tko će znati, dodala je u prolazu, što je sve iza sebe požar ostavio. Sve raspoložive bračke vatrogasne snage i njihova tehnika bili su bez predaha na terenu, a u pomoć su im pritekle i vatrogasne snage s kopna te remorker koji se tijekom noći "obračunao" s vatrom u luci Bobovišća.

U gašenju je sudjelovalo 160 vatrogasaca s 50 vozila, a pomogle su i zračne snage koliko su mogle zbog vjetra: tri air-tractora, kanader i helikpter. No, najviše je pomogla kiša koja je počela padati oko podneva.

05.11.2008. 18:43:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh