« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
kristalna kugla

Sanader proriče 2010. ili 2011.

Pokušavajući biti tajanstven, Sanader najavio datum koji je poricao pred mjesec dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

ulazak u EU

Hrvatska će u EU sigurno ući 2010. ili 2011. godine, neizravno je u srijedu u Zagrebu najavio premijer Ivo Sanader izražavajući zadovoljstvo najnovijim izvješćem Europske komisije o napretku Hrvatske.

"Sigurno prije sljedećih državnih izbora u Hrvatskoj. Godina 2008. sigurno nije, 2012. godina sigurno nije, a nije ni 2009. Znači, metodom eliminacije došli smo na dvije godine", rekao je Sanader na konferenciji za novinare u Vladi upitan koje godine će Hrvatska postati punopravna članica EU-a.

Po njegovim riječima, Hrvatska će s Unijom "sigurno" naći model ulaska u punopravno članstvo prema postojećim institucionalnim pravilima, neovisno o tome hoće li sve zemlje članice ratificirati Lisabonski ugovor.

"Kada dovršimo dio posla koji nas čeka, zajedno s EU-om naći ćemo način na koji će Hrvatska u institucionalnom okviru postojećih pravila i dokumenata EU-a postati 28. članica EU-a", naglasio je premijer Sanader. "Ja u to uopće ne sumnjam i zato su to slatke brige".

No, premijer je dodao da Unija nakon zadnjih proširenja (2004. i 2007. godine) mora funkcionirati u proširenom sastavu i zauzeo se da sve zemlje, koje to još nisu učinile, ratificiraju Lisabonski ugovor.

Premijer je izrazio veliko zadovoljstvo strategijom proširenja objavljenom u utorak i izvješćem EK-a o napretku Hrvatske u kojemu se prvi put spominje vremenski okvir za završetak pristupnih pregovora - kraj 2009. godine.

EK, osim toga, preporučuje Vijeću EU-a da osnuje ad-hoc radnu skupinu za izradu nacrta Pristupnog sporazuma s Hrvatskom, a također najavljuje da će, nastavi li Hrvatska s napretkom u svojim pripremama za članstvo, sredinom sljedeće godine predstaviti prijedlog financijskog paketa za njezin ulazak u EU.

Sanader ta tri elementa iz izvješća EK-a drži vrlo važnim i ohrabrujućim za Hrvatsku, kao i ocjenu da su manji ili veći napretci ostvareni u svim pregovaračkim poglavljima.

"No, to ne umanjuje činjenicu da je ostao niz pitanja na kojima još treba raditi", istaknuo je Sanader govoreći o izvješću u kojemu se od Hrvatske traže dodatni napori u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, manjinskim pravima, uključujući povratak izbjeglica, suđenjima za ratne zločine, pristupu ICTY-a dokumentima u Hrvatskoj, kao i restrukturiranju brodogradnje.

Kada je o brodogradnji riječ, premijer je rekao da bi uskoro trebao biti otvoren međunarodni javni natječaj za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta u čijoj izradi sudjeluju Vlada, EK i socijalni partneri.

Ponovno je odbacio ocjene susjedne Slovenije da Hrvatska, nekim dokumentima i zemljovidima poslanima Bruxellesu, prejudicira granicu sa susjednom državom, zbog čega službena Ljubljana blokira neka pregovaračka poglavlja.

"Nijedan hrvatski dokument ne prejudicira granicu sa Slovenijom", naglasio je Sanader dodajući da i dalje ustraje na Bledskom dogovoru sa slovenskim premijerom Janšom o rješavanju graničnih sporova pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Hrvatski premijer je na konferenciji za novinare još jednom čestitao demokratskom predsjedničkom kandidatu Baracku Obami na "sjajnoj" pobjedi na predsjedničkim izborima.

Dodao je kako je siguran da će novi američki predsjednik nastaviti s dosadašnjom politikom SAD-a prema Hrvatskoj te ne očekuje nikakve promjene u bilateralnim odnosima, kao niti prema pristupanju Hrvatske NATO savezu.

05.11.2008. 19:36:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh