« Nogomet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
PLATINI BEZ SUZDRŽAVANJA

Uefa očekuje hitno i strogo kažnjavanje izgrednika s tribina

"Navijačko nasilje na nogometnim utakmicama je naša glavna briga i taj problem zahtijeva hitnu reakciju", kazao je Michel Platini

Michel Platini
Michel Platini (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

UEFA

,

Michel Platini

,

navijači

,

huligani

,

Hrvatska Srbija

,

izgrednici

Uefa očekuje hitno sudsko procesuiranje i strogo kažnjavanje izgrednika, stvaranje učinkovite baze podataka o nasilnicima, te međunarodnu suradnju policijskih snaga i razmjenu informacija, ističe se u tekstu koji je u petak objavljen na internetskom portalu Uefe nakon što se je predsjednik Europske nogometne federacije Michel Platini sastao sa predsjednicima Hrvatske i Srbije.

"Navijačko nasilje na nogometnim utakmicama je naša glavna briga i taj problem zahtijeva hitnu reakciju. Na sastancima sa predsjednicima Hrvatske i Srbije vidio sam da i oni dijele našu zabrinutost, te da su spremni sudjelovati u pronalasku rješenja. Složili smo se da je potrebno donijeti jasne mjere, ta da je pritom potrebna predanost državnih vlasti na svim razinama. No, moram naglasiti da postoji ozbiljna prijetnja da nacionalnim reprezenatacijama i klubovima iz Hrvatske i Srbije bude zabranjen nastup u Uefinim natjecanjima ako u roku od godine dana ne bude jasnih znakova da se poduzimaju mjere za sprečavanje navijačkog nasilja", kazao je Platini nakon što se je u četvrtak sastao sa predsjednicima Hrvatske i Srbije, Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem.

U tekstu objavljenom na Uefinom portalu dodaje se da bi ta suspenzija mogla biti dugoročna. Platini je naglasio da nasilje kod pojedinih navijačkih skupina nadilazi ingerencije nogometnih organizacija, te da je potrebna intervencija država i međunarodna suradnja policijskih snaga.

"Navijačko nasilje na nogometnim utakmicama je naša glavna briga i taj problem zahtijeva hitnu reakciju", rekao je Michel Platini.

Uefa navodi da plan za borbu protiv navijačkog nasilja treba uključivati učinkoviti sistem zabrane posjeta utakmicama za one koji izazivaju nerede, te zabrane putovanja na gostujuće utakmice. Također, očekuje se hitno sudsko procesuiranje onih koji izazivaju nerede i njihovo strogo kažnjavanje ukoliko budu proglašeni krivima. Uefa ističe i potrebu razvijanja protokola za međunarodnu suradnju policijskih snaga i razmjenu informacija.

Među mjerama za borbu protiv huliganizma Uefa navodi poboljšanje stadionske infrastrukture, koordinirano djelovanje policije i zaštitara i njihovo obučavanja za borbu protiv nasilnika, zatim bolje prikupljanje informacija i stvaranje učinkovite baze podataka o izgrednicima. Uefa također predlaže podršku navijačima koji se sportski ponašaju na tribinama.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je u razgovoru sa Platinijem naglasio kako je svjestan problema nasilja na nogometnim utakmicama, te da je Vlada RH pripremila novi zakon koji bi trebao pridonijeti rješavanju tog problema. Također, predsjednik Josipović je najavio da će zatražiti od nadležnih institucija da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se suzbilo nasilje na nogometnim stadionima u Republici Hrvatskoj.

25.02.2011. 14:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh