« Ekosfera
objavljeno prije 4 mjeseca i 27 dana
NARAVNO!

Udvostručen broj tužbi protiv Bayera zbog pesticida Roundup

Više je nego udvostručen broj tužbi u SAD-u zbog navodnih štetnih posljedica njegovog pesticida Roundupa

Kupili su Monsanto i - probleme
Kupili su Monsanto i - probleme (Arhiva)
Više o

Bayer

,

tužbe

,

Roundup

Njemački kemijski i farmaceutski div Bayer izvijestio je u srijedu o većim prihodima u trećem tromjesečju zahvaljujući dobrim rezultatima u odjelu lijekova i prodaji imovine, a istaknuli su i više nego udvostručen broj tužbi u SAD-u zbog navodnih štetnih posljedica njegovog pesticida Roundupa.

U razdoblju od srpnja do rujna Bayerovi su prihodi porasli 6,1 posto, na 9,83 milijarde eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodaje imovine, uvećani su 5,4 posto.

Neto dobit smanjena je 63,9 posto, na 1,04 milijarde eura, zbog visoke poredbene osnovice u istom prošlogodišnjem razdoblju kada su knjižili prihod od prodaje imovine. Prodaja je bila uvjet regulatora za odobrenje spajanja s Monsantom.

Operativna dobit prilagođena za jednokratne stavke porasla je 2,8 posto, na 1,23 milijarde eura.

Treće tromjesečje obilježila je Bayerova prodaja odjela za veterinarske lijekova američkom Elanco Animal Healthu za 7,6 milijardi dolara. Prodali su i brendove Dr Scholl's i Coppertone američkim odnosno njemačkim kupcima.

Odvojeno su izvijestili o naglom skoku broja tužbi u SAD-u u protekla tri mjeseca zbog navodnih negativnih posljedica pesticida Roundup. Do listopada je broj tužbi porastao na 42.700, s 18.400 u srpnju, navode u Bayeru, pripisujući taj skok promotivnim kampanjama odvjetnika koji žele zastupati potencijalne tužitelje.

Val tužbi posljedica je Bayerova preuzimanja američkog Monsanta, proizvođača Roundupa, čiji sastojak glifosat podnositelji tužbi smatraju odgovornim za obolijevanje od raka.

U kolovozu je posrednik između Bayera i tužitelja opovrgnuo izvješća da je tvrtka ponudila osam milijardi dolara kako bi se nagodila s tužiteljima.

Porote na nekoliko nižih sudova dodijelile su tužiteljima velike odštete za oštećeno zdravlje povezano s upotrebom Roundupa, iako su suci naknadno smanjili iznose a Bayer je najavio žalbe.

02.11.2019. 17:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh