« Film
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
DOKUMENTARAC

"Udruženi zločinački pothvat" večeras na HTV-u

Film podsjeća kako je prošlo 16 godina od prve optužnice nekomu od Hrvata za ratni zločin u Haagu

Haag
Haag (Arhiva)
Više o

dokumentarni film

,

Udruženi zločinački pothvat

,

Darko Dovranić

U Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu pretpremijerno je prikazan dokumentarni film Darka Dovranića „Udruženi zločinački pothvat", prenosi Hina. Poslije projekcije na tribini su govorili predsjednik Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić, novinar Hrvatskoga radija Tihomir Vinković, novinarka Nove TV Ivana Petrović, bivša hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, urednik dokumentarnog programa HRT-a Ninoslav Lovčević i autor.

Kroz priču o haaškoj sudbini braće Kupreškić i skupine Hrvata iz BiH te suđenja generalu Anti Gotovini film podsjeća kako je prošlo 16 godina od prve optužnice nekomu od Hrvata za ratni zločin pred Međunarodnim sudom u Den Haagu.

Navodi se kako je već tada bilo očito da Haaški sud ne zanima istina, već pravična razdioba krivnje te ocjenjuje kako je Hrvatska, kao žrtva agresije bila u povoljnijem položaju te dodaje da kako je svjetska politika u suradnji s činovnicima Tužiteljstva izmislila monstruoznu optužbu: udruženi, ili, zajednički zločinački pothvat.

Sud ne zanima istina

Govoreći o Haagu prof. Horvatić je ocijenio kako Haaški sud nije zaslužio ime suda. „Svaki sud treba čuti obje strane, utvrditi istinu i donijeti pravednu presudu", rekao je dodavši kako Haaški sud od toga ništa nije učinio.

Ocijenio je kako međunarodna zajednica treba takav sud da bi se politički ostvarilo ono što se ne može smatrati istinom. „Sramota je da čovječanstvo podnosi takav sud", rekao je.

Novinarka Petrović je ustvrdila kako je Hrvatska dopustila da se protiv nje napišu dvije monstruozne optužnice. „Predsjednik države i premijerka nisu reagirali kad je tužitelj u procesu protiv generala Gotovine u završnom obraćanju potvrdio sucu da je u Hrvatskoj bio međunarodni sukob (između Hrvatske i tzv. krajine), rekla je dodavši kako su reakciju odmah trebali tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a.

Film „Udruženi zločinački pothvat" će 23. ožujka premijerno biti prikazan na Hrvatskoj televiziji u 21.20.

23.03.2011. 08:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh