« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci

Udruge najavljuju prosvjede

Horvatinčić izmijenio projekt Cvjetnog, no Pravo na grad i Zelena akcija i dalje protiv

HORVATINČIĆ najavom smanjenja kompleksa za 50 posto obmamljuje javnost, tvrde udruge koje se protive projektu ‘Cvjetnog’
HORVATINČIĆ najavom smanjenja kompleksa za 50 posto obmamljuje javnost, tvrde udruge koje se protive projektu ‘Cvjetnog’

INICIJATIVE Pravo na grad i Zelena akcija najavile su, uoči sjednice Gradskog poglavarstva na kojoj će se raspravljati o Detaljnom planu uređenja bloka na Cvjetnom trgu, nove prosvjede protiv Horvatinčićeva projekta. Kažu da Horvatinčić najavom smanjenja kompleksa za 50 posto obmanjuje javnost te da će se svim legalnim sredstvima boriti protiv tog megalomanskog projekta.

Bandić: Kurili ste da rušimo Cvjetni trg
Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je revitalizacija Donjeg i Gornjeg grada prioritet ove gradske uprave, no naglasio je da se mora poštovati zakonska procedura. - Poštovanje procedure ne odnosi se samo na Tomu Horvatinčića, nego na svakog drugog investitora koji želi graditi u Gornjem ili Donjem gradu. Kurili ste da rušimo Cvjetni trg i pravoslavnu crkvu, no to nije istina - rekao je gradonačelnik.

‘Horvatinčić nije pobijedio'

- Iako se pohvalio da će smanjiti nadzemnu sagrađenost sa 55.000 na 35.000 kvadrata, njegov projekt i dalje ukida pješačku zonu gradeći golemu podzemnu garažu na šest razina. Prema našim informacijama, projekt i dalje predviđa rušenje Stomatološkog fakulteta, a ostat će samo fasada u Gundulićevoj ulici. Ni u ovom promijenjenom obliku taj projekt ne smatramo prihvatljivim, a ovaj tjedan organizirat ćemo konferenciju za novinare na kojoj ćemo informirati javnost o problemima u tom projektu.

Tom prigodom najavit ćemo i sve ostale akcije kojima ćemo se boriti protiv devastacije Donjega grada i gradskih blokova - rekao je Teodor Celakoski iz inicijative Pravo na grad i dodao da ovo nije pobjeda Horvatinčića, nego tek početak niza novih akcija i prosvjeda.

Podsjetimo, novi Detaljni plan uređenja za Cvjetni trg bitno je izmijenjen od prvotnog arhitektonskog rješenja jer je u prvom redu manji za gotovo 50 posto. Tako će se, ako Gradsko poglavarstvo u četvrtak, a potom i Gradska skupština 31. siječnja, ovaj projekt odobre, graditi manje stanova, trgovina, lokala i parkirališnih mjesta u lifestyle centru na Cvjetnom trgu, a na vrhu više neće biti predviđenih ‘zagrebačkih kristala' u kojima su se trebali nalaziti luksuzni stanovi s bazenima i jacuzzijima.

Rezerviran parking

Tomo Horvatinčić je najavio da će za sve stanare u bloku omeđenom Ilicom, Cvjetnim trgom, Varšavskom i Gundulićevom ulicom rezervirati dvije razine u podzemnoj garaži u kojoj će po povlaštenoj cijeni stanari moći parkirati automobile.


Piše: JL
14.01.2008. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh