« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
FIZIČKA KAZNA

Udaranje djece po "guzi" čini ih agresivnijima

Svi znaju, više ili manje, da fizičko kažnjavanje djece nije rješenje, dapače, "ćuška" ili udarac po "guzi" ih može u budućnosti učiniti agresivnijima prema drugim ljudima

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

kazna

,

zločesta djeca

,

dječja agresivnost

,

fizička kazna

,

udarac po guzi

Davno su prošla vremena kada su se roditelji pozivali na onu staru narodnu: "Šiba je proizašla iz Raja" i fizički kažnjavali zločeste ili samo nestašne klince. Umjesto udaraca se prakticira razgovor ili kažnjavanje koje je recipročno počinjenoj nepodopštini.

Fizičko kažnjavanje djece je neprihvatljivo iz nebrojenih razloga, a još jedan argument toj tvrdnji su priskrbili kanadski znanstvenici koji tvrde da "ćuška" ili udarac po "guzi" može mališane u budućnosti učiniti agresivnijima naspram drugih ljudi.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Manitoba i dječje bolnice Eastern Ontario proučavali su 20-godišnje podatke i uočili su da klinci koje su roditelji šamarali, lupali po "guzi" ili vikali na njih kada su bili zločesti kasnije u životu prakticiraju slično ponašanje.

"Naša studija je skoro bez iznimaka pokazala da fizičko kažnjavanje u djetinjstvu rezultira agresivnošću kasnije u životu naspram roditelja, braće ili sestara, vršnjaka i supružnika", stoji u izvješću Dr. Joan Durrant i dr. Rona Ensoma, autora istraživanja.

Znanstvenici naglašavaju kako je fizičko kažnjavanje djece vrlo kontraproduktivno pozivajući se na nedavnu studiju koja je obuhvatila 500 obitelji u kojoj je utvrđeno da djeca prestaju osporavati roditeljski autoritet kada ih oni prestanu udarati.

Također, fizičke kazne mogu ostaviti trajne mentalne posljedice na djecu, odnosno mogu kasnije u životu patiti od kronične depresije.

Ako imate problema sa neposlušnom djecom razgovarajte s liječnicima koji vas mogu dati savjete ili vas uputiti stručnim osobama koje vam mogu pomoći u discipliniranju mališana ali bez upotrebe fizičke snage.

Kažnjavanje može biti efektivnija supstitucija za "batine", pošaljite dijete u sobu ili neka ode u kut „sramiti se 5 minuta", zaplijenite mu najdražu igračku ili mu zabranite gledanje televizije i igranja video igara - moderne mališane će ovo jako zaboljeti. No, pritom ne zaboravite klincu objasniti pravila i zašto su ona važna.

07.02.2012. 16:58:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh