« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
novi columbine

Učenik napravio masakr u školi u Finskoj

Vlada je odlučila podići dobnu granicu nakon koje se smije posjedovati oružje s 15 na 18 godina?!

Snimka koju je na YouTube postavio mladi ubojica prije par dana
Snimka koju je na YouTube postavio mladi ubojica prije par dana (YouTube)
Više o

oružje

,

masakr u Finskoj

,

masakr u školi

,

pucnjava u školi

Prema finskim medijima koji citiraju policiju u Kauhajokiju, gdje se nalazi strukovna škola, u pokolju je smrtno stradalo najmanje devet osoba. Sve žrtve su učenici, prema finskoj novinskoj agenciji STT. Finska televizija Yle potvrdila je podatak o devet mrtvih citirajući lokalnu policiju i dvoje ranjenih.

"Očekujemo puno žrtava", kazao je glasnogovornik policije u Kauhajokiju, gradiću na jugozapadu Finske, 360 km zapadno od Helsinkija.

Do drame je došlo manje od godinu dana nakon ubojstva u finskoj školi kad je poginulo devet osoba (među kojima i počinitelj) i koje je tu nordijsku zemlju dovelo u stanje šoka.

Ubojica, 20-godišnji neimenovani učenik, pokušao je počiniti samoubojstvo okrenuvši oružje prema sebi, kazao je Ari Paananen, dužnosnik gradske uprave Kauhajokija.

"Okrenuo je oružje protiv sebe ali nije poginuo. Ranjen je", dodao je on. Mediji javljaju da je ranjen u glavu i hospitaliziran.

Nakon pokušaja samoubojstva, pucnjava je stala. "Napad je okončan", kazao je Paananen i dodao kako je ugašen i požar koji je izbio u školi.

Finska vlada odlučila se hitno sastati, kazao je glasnogovornik vlade.

Pucnjava je izbila oko 11 sati po lokalnom vremenu, javila je finska tv postaja Yle. Škola je evakuirna, a čini se da je počinitelj djelovao sam.

Po riječima jednog od profesora Raima Kytoelaea, kojega je intervjuirala finska televizija, približno deset učenika pogođeno je mecima. Po riječima drugih svjedoka, škola gori, no te informacije nisu potvrđene iz službenih izvora.

Jukka Forsberg, školski domar izjavio je za finske medije da je nekoliko ljudi ozljeđeno. Ispričao je da je osoba koja je nosila skijašku masku ušla u zgradu s velikom vrećom u rukama. Nešto kasnije začula se pucnjava.

CNN javlja da se napadač pokušao ubiti, ali u tome nije uspio. Izvješća govore i o dimu koji se nakon pucnjave vidio kako izlazi iz školske zgrade. Nešto kasnije vatrogasci su požar uspjeli ugasiti.

Ovo je druga pucnjava u finskim školama u proteklih godinu dana. 7. studenoga  2007. godine osamnaestogodišnji Pekka-Eric Auvinen ubio je šest svojih kolega, školsku bolničarku, ravnatelja i samoga sebe u gimnaziji Jokela u blizini Helsinkija. Prošlogodišnji je ubojica, kao i današnji, svoj pohod najavio na YouTubeu.

Finska ima jaku tradiciju lova pa veliki postotak stanovnika posjeduje neko oružje. Naime, registrirano je čak dva milijuna komada vatrenog oružja u zemlji koja ima samo pet milijuna stanovnika.

Nakon današnjeg događaja finska je Vlada odlučila primijeniti europsku direktivu koja zabranjuje maloljetnicima posjedovanje oružja na njihovo ime, podižući dobnu granicu nakon koje se smije posjedovati oružje s 15 na 18 godina.(metro portal)

23.09.2008. 11:37:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh