« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
LOOL

Učenici su najmanje disciplinirani na vjeronauku

Hrvatska ima najslabije osposobljene ravnatelje za upravljanje školom, najveći broj učitelja opet bi izabrao svoju profesiju, ali su nezadovoljni što njihova profesija nije dovoljno cijenjena u društvu

Škole su nam koma, ukratko
Škole su nam koma, ukratko (Arhiva)
Više o

disciplina

,

vjeronauk

,

ravnatelji

Istraživanje TALIS prošle je godne obuhvatilo 34 zemlje i ukupno 107.000 učitelja i ravnatelja osnovnih škola. U Hrvatskoj, koja se u to istraživanje uključila prvi put, bilo je obuhvaćeno 3675 učitelja od 5. do 8. razreda i 199 ravnatelja iz 200 osnovnih škola.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar upozorio je na podatak da su hrvatski ravnatelji najmanje osposobljeni za upravljanje školom te se zbog toga i ide u program njihova osposobljavanja i licenciranja.

Uz to, kazao je, u istraživanju su hrvatski nastavnici upozorili na potrebu njihova boljeg stručnog usavršavanja te potrebu da se nastavnike učiteljskih fakulteta što bolje obrazuje za rad s učenicima s posebnim potrebama.

Predstavljajući rezultate istraživanja voditeljica PISA centra i nacionalna projekt-menadžerica za TALIS istraživanje Michelle Braš Roth izrazila je zadovoljstvo stupnjem obrazovanja naših nastavnika jer samo njih 18 posto u predmetnoj nastavi osnovnim školama ima dvogodišnji fakultet.

Nasuprot tome, upozorila je, velik postotak ravnatelja nema završen program osposobljavanja upravljanja školom zbog čega će što prije biti potrebno uvesti programe njihova osposobljavanja.

10.10.2014. 14:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh