« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
UMRIJETI ZA LJEPOTU

Ubojita moda: Odjeća koja vas može koštati puno više od novca

Dok se većina trendova kuje isključivo prema vizualnom dojmu nekog modnog stila, modni dizajneri nerijetko odlaze u ekstreme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik

Fotografija vijesti
Više o

moda

,

odjeća

,

obuća

,

modni trendovi

,

beauty tip

Preuskim remenom, trapericama ili kravatom možda i nećete na sebe privući bijes modne policije, ali bi vrlo lako mogli imati nenadani susret s doktorom, piše Wall Street Journal.

Naime, dok se većina modnih trendova kuje isključivo prema vizualnim dojmovima nekog modnog stila, modni dizajneri nerijetko svojim kreacijama odlaze u ekstreme koji mogu predstavljati pravi zdravstveni rizik.

Unatoč tomu što je nošenje pogrešnog grudnjaka zasigurno manje opasno od nekih modnih trendova prošlosti (sjetite se samo  preuskih viktorijanskih steznika ili one grozne kineske tradicije podvezivanja stopala), bol u leđima svakako je nešto što želite izbjeći ukoliko je to moguće.

Nažalost, lista „opasnih" modnih predmeta ne staje na grudnjacima. Donosimo vam nekoliko komada odjeće i obuće na koje dobro morate obratiti pažnju.

Uske traperice: Žene u srednjim godinama i stariji muškarci koji nose broj ili dva premale traperice imaju znatno veću šansu da razviju čitav niz problema, od onih neugodnih, poput kronične žgaravice ili podrigivanja, pa sve do istegnutih mišića abdomena i boli u području trbuha. Ukoliko je razlika između punog opsega vašeg struka u stanju mirovanja te širine traperica veća od 7,5 centimetara, kandidat ste za ovu rizičnu skupinu.

Preuski ovratnici i kravate: Osim što će vam priuštiti sate i sate osjećaja nelagode, stiskanja i znojenja, preuski ovratnici na košulji te prejako stegnute kravate smanjuju protok krvi i dotok kisika u mozak, a raste i očni tlak, čime se znatno povećava i šansa za glaukom.

Uske gaće: Planirate li imati djecu jednog dana, odustanite od klasičnih bijelih gaća i prebacite se na nošenje bokserica. Isto tako, vozite li često bicikl u uskim biciklističkim hlačama, jednom kad dođete kući obavezno se presvucite u nešto udobnije. Odjeća koja previše stišće prepone može drastično smanjiti broj spermija.

Preuske čarape i rukavice za djecu: Elastična traka koja drži rukavice i čarape na nogama i rukama vaših klinaca može u toj mladoj dobi ostaviti dugoročne posljedice na cirkulaciju. Dobro provjerite da su udobne i da ih nimalo ne stišću.

Visoke pete: Kao što vam je zasigurno dobro poznato, hodanje u obući s potpeticom višom od pet centimetara može skratiti vaše Ahilove tetive. Sa svakih dodatnih dva i pol centimetra rizik se povećava za 15 posto.

Japanke: Iako biste lako mogli pomisliti kako su japanke i druga obuća s potpuno ravnom petom dobra protuteža nezdravim visokim petama, tomu nažalost nije tako. Prečesto nošenje japanki izaziva grčenje u prstima, što izaziva probleme s listovima i probleme u prirodnom hodu.

Ostali modni dodaci: Preteške torbe priuštit će vam čitav niz problema s kralježnicom i vratom, piercing povećava rizik bakterijske infekcije, a ekstenzije mogu prouzročiti rupe u kosi.

18.03.2012. 19:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh