« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Ubijen vlasnik ruskog oporbenog web sitea

Novo ubojstvo dokazuje da je Rusija najopasnija zemlja u kojoj možete biti novinar.

www.ingushetiya.ru
www.ingushetiya.ru

Vlasnik oporbene internetske stranice u nemirnoj ruskoj regiji Ingušetiji, novinar Magomed Jevlojev ubijen je u nedjelju iz vatrenog oružja ubrzo nakon što ga je privela policija, rekao je odvjetnik te stranice Magomed Jevlojev.

Jevlojev je jedan od najpoznatijih novinara koji su ubijeni nakon ubojstva novinarke Ane Politikovskaje u Moskvi 2006., i njegova je nasilna smrt izazvala osudu njegovih kolega, koji su pozvali na prosvjede protiv gušenja medijskih sloboda.

Vlasnik stranice www.Ingushetiya.ru bio je glasni kritičar regionalne prokremaljske vlade, koju protivnici optužuju za gušenje političke oporbe i slobode govora. Stranicu su vlasti mnogo puta pokušale zatvoriti.

Ahilgov je rekao kako je policija dočekala Jevlojeva na aerodromu kad je izlazio iz zrakoplova kojim je doletio u Ingušetiju, uvela ga u automobil Volgu i odvezla u nepoznatom smjeru.

"Pucali su mu u sljepoočnicu dok su ga vozili. Izbacili su ga iz automobila nedaleko od bolnice", rekao je odvjetnik.

"Nakon što je primijećen, hitno je prebačen u operacijsku salu i tamo je umro", pojasnio je.

Na Jevlojevoj internetskoj stranici objavljen je poziv "svima koji nisu indiferentni" prema njegovom ubojstvu da se okupe na prosvjedu u Nazranu, najvećem ingušetijskom gradu, u kojem su se posljednjih godina pristalice oporbe sukobljavali s policijom. (HINA)

01.09.2008. 09:40:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh