« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
I TOGA IMA

Ubacivali viruse u automate za igre na sreću i zaradili milijune

Protiv 17 osoba koje su se bavile posebnom vrstom hakiranja, USKOK je pokrenuo istragu

Fotografija vijesti
Više o

kompjutorski virus

,

Davor Permin

,

Dražen Šižgorić

,

Zdravko Kovačević

Trojicu prvoosumnjičenika USKOK sumnjiči sda su se u Bujama i drugim gradovima Hrvatske povezali kako bi pomoću računalnih virusa modificirali izvorne programe u automatima za igre na sreću i tako stjecali novac, više od milijun kuna, izvijestio je danas USKOK na svojim internetskim stranicama.

Viruse su ubacili u najmanje 99 automata tijekom njihova servisa. U prvo vrijeme njih su trojica osobno u igračnicama, gdje su ti automati nakon servisa vraćani, aktivirali viruse, a zatim su uključili ostale osumnjičenike u taj posao. Nakon aktiviranja virusa modificirani automati omogućavali su igračima pogađanje kombinacija karata u igrama dupliranja te tako i zaradu.

USKOK je utvrdio da je tako oštećeno više trgovačkih društava koj upravljaju igračnicama za najmanje milijun i 36 tisuća kuna. Osumnjičenici su novac dijelili prema dogovoru i ulogama u operaciji.

Osim za računalnu prijevaru, četvorica su osumnjičena i za pranje novca. Oni su radi prikrivanja izvora novca kupovali osobne automobile te su u više banaka otvorili račune na koje su polagali novac.

Desetorici osumnjičenih istražni sudac Županijskoga suda u Rijeci Duško Tišma odredio je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja nedjela.

Županijski sud u Rijeci objavio je da su prva trojica osumnjičenika Davor Permin (45) iz Ivanca Bistranskog, Dražen Šižgorić (37) iz Viškova i Zdravko Kovačević (40) iz Rijeke. Ostali pritvoreni osumnjičenici su Zagrepčani Pavle Gabrić, Božidar Planičić, Jadranko Bešenić i Dinko Živković, Riječani Zvonimir i Dinko Gašpar te Marko Gabrić iz Zadra.

Najmlađi osumnjičenik ima 24 godine, a najstariji 52.

26.08.2011. 19:54:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh