« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina
KLIMATSKE PROMJENE

U Zagrebu prezentiran električni automobil

Održana je demonstracija vožnje električnim automobilom koji ne zagađuje okoliš na Trgu sv. Marka

David Blunt veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj i Marijana Petir voze se u elektromobilu
David Blunt veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj i Marijana Petir voze se u elektromobilu (Cropix)
Više o

Velika Britanija

,

klimatske promjene

,

električni automobil

U prezentaciji mape koja prikazuje promjene vezane uz globalni porast temperature od 4 Celzijeva stupnja, a koju je izradilo britansko veleposlanstvo, i prigodnoj vožnji električnim automobilom po Trgu sv. Marka sudjelovao je britanski veleposlanik David Blunt, predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir, te nekoliko saborskih zastupnika i zastupnica.

"Klimatske promjene jedna su od najvećih prijetnji sigurnosti i prosperitetu s kojima se svi danas susrećemo. Porast mora od svega nekoliko centimetara imat će velike posljedice globalno, pa tako i u Republici Hrvatskoj", rekao je Blunt u izjavi za novinare. Kazao je da je UN-ova agencija za razvoj u svom izvješću jasno iznijela ozbiljnost posljedica klimatskih promjena po Hrvatsku, posebice poljoprivredu, turizam i zdravlje ljudi.

"Zamislite posljedice porasta razine mora za 50 centimetara. Zbogom Dubrovniče, zbogom Splite, zbogom Rijeko, zbogom većini vaše turističke industrije. Zbog toga je toliko važno da se pozabavimo tim pitanjem i da svi kolektivno promijenimo naše ponašanje", istaknuo je.

Ako je britansko veleposlanstvo u Zagrebu moglo smanjiti korištenje energije za više od 30 posto prošle godine, onda to može učiniti puno ljudi i na taj način uštedjeti i novac i sačuvati okoliš, dodao je. Po njegovim riječima, sprječavanje klimatskih promjena prioritet je britanske vlade koja se obvezala na smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika za trideset posto do 2020., što je puno više od cilja Europske unije koji je 20 posto.

"Hrvatska planira smanjiti emisiju stakleničkih plinova u odnosu na baznu 1990. godinu za 5 posto, ... a kada postanemo članicom EU-a onda preuzimamo obveze EU-a, a to je smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto. To je doista vrlo visok cilj i potrebno je uožiti velike napore da se taj cilj dostigne", rekla je Petir.

Ovom akcijom želi se podsjetiti na značajan utjecaj prometa na svjetsku klimu te s time posljedično i na globalno zatopljenje uslijed emisija stakleničkih plinova. "Mnoge moje kolege i kolegice, kao i ja osobno, na posao dolazimo javnim prijevozom i pješice i naravno i da u drugim segmentima možemo puno doprinjeti, ne samo u prometu, da se emisije stakleničkih plinova smanje", rekal je Petir.

Prema procjenama međunarodnog foruma za promet u zadnjih je dvadeset godina zabilježeno povećanje emisija stakleničkih plinova. S obzirom na podatke u ukupnoj borbi protiv klimatskih promjena utjecaj prometa ne smije se zanemariti. Svjesna svojih odgovornosti na globalnoj razini te potrebe smanjenja uporabe fosilnih goriva, Hrvatska je u Strategiji energetskog razvoja postavila kao jedan od ciljeva i ostvarenje 10-postotnog udjela obnovljivih izvora energije u svim oblicima prijevoza u odnosu na potrošnju benzina, dizelskog goriva, biogoriva u cestovnom i željezničkom prijevozu te ukupne električne energije korištene u prijevozu do 2020. godine.

Na Trgu sv. Marka zastupnici i britanski veleposlanik imali su priliku provozati se električnim biciklima, Segwayom i jednom vrstom električnog tricikla Trikkeom. Također su mogli razgledati prototip električnog automobila hrvatske tvrtke Dok-ing. (hina/metro-portal)

26.11.2010. 13:31:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh