« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
POMOĆ OBOLJELIMA

U Zagrebu otvoreno savjetovalište za oboljele od hepatitisa

U bolinici "Fran Mihaljević" je otvoreno savjetovalište za virusne hepatitise u kojem će oboljeli i članovi njihovih obitelji, moći dobiti informacije o bolesti, načinima zaraze i liječenju

Fotografija vijesti
Više o

fran mihaljević

,

hepatitis

,

savjetovalište

,

zaraženi

U Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" danas je otvoreno savjetovalište za virusne hepatitise u kojem će sve osobe pogođene virusom hepatitisa, kao i članovi njihovih obitelji, moći dobiti informacije o bolesti, načinima zaraze i liječenja, te psihosocijalnu pomoć koja pridonosi uspješnosti liječenja i podizanju kvalitete života osoba zaraženih hepatitisom.

Savjetovalište je projekt Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, a financiralo ga je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi sa 600 tisuća kuna.

U novouređenom prostoru u zgradi Klinike za infektivne bolesti već od proljeća rade psiholog i socijalni radnik, a njihova prva iskustva o interesu osoba zaraženih hepatitisom su vrlo pozitivna.

Psihologinja Latica Mirjanić ističe kako je odaziv odličan jer se u savjetovalište javljaju i osobe s hepatitisom i članovi njihovih obitelji, kako bi saznali što više informacija o bolesti, načinima prijenosa i zaštite.

Hepatitis je upalna bolest jetre uzrokovana virusom, a najopasniji su hepatitis B i C kojima je u Hrvatskoj, prema procjenama, zaraženo između 80.000 i 100.000 ljudi.

Hepatitis je bolest koja se, kao i mnoge druge bolesti jetre, često otkriva kad je već u uznapredovaloj fazi, jer pacijenti nemaju simptoma ili su oni sasvim blagi pa se mogu pripisati virozama i prehladama.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, hepatitisom C u svijetu je zaraženo 170 milijuna, a hepatitisom B 350 milijuna ljudi te stoga ova bolest predstavlja vodeći javno-zdravstveni problem. Od nekog tipa hepatitisa u svijetu godišnje umire oko 1,5 milijuna ljudi.

 

04.10.2011. 14:20:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh