« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Kafkin Preobražaj

U Zagrebu otvorena izložba Dimitrija Popovića

U Studiju galerije "Josip Račić" večeras je otvorena Popovićeva izložba "Franc Kafka - čitanje pripovijesti Preobražaj"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

dimitrij popović

,

Galerija Josip Račić

Autor se predstavio sa šesnaest djela, većinom ulja na platnu, inspiriran, kako u naslovu ističe, Kafkinom pripovijesti Preobražaj.

U kataloga izložbe Popović ističe da je crtež naslovljen Kafka nacrtao 1967. godine u vrijeme gimnazijskih dana pod velikim dojmom te Kafkine pripovjetke. U toj priči, nastavlja autor, vidio je neku bizarnu ljepotu nadrealističke poetike.

U 60-im i 70-im godinama prošloga stoljeća Popović je, kako ističe, naslikao i nacrtao brojne kompozicije inspirirane insektima jer su ga u to vrijeme posebno zanimale preobrazbe, forme ljudskih i životinjskih tijela, što je bila odlika njegova nadrealističkog likovnog postupka.

U nekoliko recentnih radova, diptiha, motiv preobražaja prikazan je kroz stilizirani ljudski lik, sveden na siluetu imaginarnog profila, dok naslikano tijelo insekta sugerira realistički oblik tamnozelenoga kukca.

Po njegovoj ocjeni siže Kafkina "Preobražaja" nije puka fantazija, nego uznemirujuća stvarnost, slika tragične svijesti ljudskoga bića.

Nije samo Kafkin Preobražaj bio inspirativan za transformiranje u likovne medije, nego je u istoj mjeri Popoviću, kako ističe, bio zanimljiv i piščev lik, pa je dvije Kafkine opće poznate fotografije koristio kao predloške, odnosno modele za seriju slika za tog ciklusa.

Na kraju je istaknuo da su se mnoge Kafkine misli urezale u njegovu svijest od mladenačkih dana, te su se kao izvor inspiracije preobražavale u slike nadrealističko-psiholoških portreta književnika.

I tom izložbom Dimitrije Popović privukao je veliki broj posjetitelja, među kojima je bio i ministar kulture Božo Biškupić. (Hina/Metro-portal)

22.09.2009. 22:59:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh