« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
MINI ZMAJ

U zagrebačkom ZOO-u izlegao se patuljasti kajman

Je li riječ o mužjaku ili ženki, još se ne zna jer se spol kod kajmana može utvrditi tek kad dosegnu spolnu zrelost

Fotografija vijesti
Više o

zagrebački zoo

,

patuljasti kajman

U zagrebačkom Zoološkom vrtu prvi put se izlegao patuljasti kajman, tzv. minijaturni zmaj, a je li riječ o mužjaku ili ženki, još se ne zna jer se spol kod kajmana može utvrditi tek kad dosegnu spolnu zrelost.

"Iz jajeta je izvirio pod budnim okom stručnog tima Vrta, a iako je riječ o malom grabežljivcu, glasa se poput pačeta", priopćio je danas zagrebački ZOO.

Dodaje kako je jaje patuljastog kajmana u inkubatoru grijano gotovo četiri mjeseca, a na još nekoliko jaja leži njegova majka, pa bi mali kajman uskoro mogao dobiti i braću i sestre.

Patuljasti kajmani spadaju među najmanje pripadnike svoje vrste na svijetu. U prirodi žive u južnoameričkim prašumama, a hrane se ribama, vodozemcima i malim sisavcima. Budući da im je život usko vezan uz vodu, prostor koji se za kajmane upravo završava u Zoološkom vrtu grada Zagreba, prostire se na 22 metra četvorna od kojih je 15 prekriveno vodom.

"Nova nastamba izgrađena je po najvišim europskim standardima, a zahvaljujući staklenom zidu, posjetitelji će prvi put imati i podvodni pogled na te "minijaturne zmajeve". Roditelji malog zagrebačkog kajmana u novi će se dom useliti sredinom veljače", navodi u priopćenju kurator za ribe, vodozemce i gmazove u Zoološkom vrtu grada Zagreba Ivan Cizelj.

09.01.2013. 20:42:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh