« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROPALI PREGOVORI

U veljači moguć štrajk sindikata Croatia Airlinesa

Sindikalci ne žele prihvatiti odluku Uprave kojom im je umjesto Kolektivnog ugovora nametnut Pravilnik o radu koji plaće padaju 10, a dnevnica 30 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Croatia Airlines

,

štrajk

Na današnjim pregovorima Uprave i sindikata Croatia Airlinesa, održanim u Vladinu uredu za socijalno partnerstvo, nije postignut nikakav dogovor pa sindikati nastavljaju s pripremama za štrajk koji su najavili za veljaču.

Nismo postigli napredak jer je Uprava Croatia Airlinesa ostala tvrdo pri odluci o smanjenju plaća i drugih prava radnika aviokompanije, tako da će sindikati najvjerojatnije organizirati jednodnevni štrajk upozorenja nakon 11. veljače, kada će zaposleni primiti plaće za siječanj, izjavio je predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata aviomehaničara Hrvatske Igor Pavelić.

Stajališta suprotstavljenih strana nije uspjela približiti ni nazočnost ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete koji je pregovaračima poručio kako Vlada od njih očekuje da "omekšaju" stavove i pronađu rješenje, jer štrajk nije nikome u interesu.

Pokušat ćemo s Upravom ipak postići nekakav dogovor u petak, za kada je zakazan sastanak oko utvrđivanja opsega poslova koji se ne smiju prekidati ni u vrijeme štrajka, a ako nam ni tada ništa ne ponude odredit ćemo datum štrajka upozorenja, kao i štrajka do ispunjenja zahtjeva koji ćemo organizirati tjedan dana potom, najavio je Pavelić.

Sindikalci ne žele prihvatiti odluku Uprave kojom im je od 1. siječnja umjesto Kolektivnog ugovora nametnut Pravilnik o radu, a koji pak predviđa smanjenje plaća za 10 posto i dnevnica za 30 posto, ukidanje naknada za topli obrok i za međumjesni prijevoz, kao i smanjenje naknade za bolovanje te skraćenje godišnjih odmora.

Po sindikalnoj računici, time bi primanja zaposlenih u hrvatskoj aviokompaniji pala između 20 i 40 posto, pri čemu bi najviše bilo pogođeno kabinsko osoblje, tj. stjuardese.

Sindikati umjesto toga nude smanjenje plaća za pet posto i nastavak važenja Kolektivnog ugovora, te nastavak pregovora o svim spornim pitanjima.

Prema Pavelićevim riječima, štrajk bi trebala organizirati četiri od pet sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu, a koji okupljaju 70 posto zaposlenih u tvrtki.

Uprava pak upozorava da bi u slučaju štrajka kompanija bila suočena s milijunskim gubicima, što bi dodatno pogoršalo ionako nezavidno stanje tvrtke koju je izuzetno pogodila svjetska kriza. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 18:20:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh