« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZAJEDNO

U velikoj akciji protiv talibana ubijeno pet Afganistanaca

Operacija Muštarak najopsežnija je vojna akcija u Afganistanu koju su pokrenule međunarodne snage još od 2001. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Afganistan

,

talibani

,

operacija Muštarak

,

operacija Zajedno

,

vojna akcija

,

ekstremist

Petnaest tisuća afganistanskih vojnika i pripadnika međunarodnih vojnih snaga, koje predvode Amerikanci, u subotu je pokrenulo ofenzivu širokih razmjera na talibansko uporište na jugu Afganistana gdje su, kako prenose vojni izvori, naišli na vrlo slab otpor.

Riječ je o najopsežnijoj akciji ovoga tipa otkad je američki predsjednik Barack Obama u prosincu prošle godine najavio slanje oko 30.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan tijekom 2010. Svrha takvoga poteza bila je preokret ratnih zbivanja u Afganistanu u trenutku kada su se talibanski napadi intenzivirali.

U prvim satima ofenzive ubijeno je najmanje pet osoba, prenosi afganistanska vojska. Operacija Muštarak (u prijevodu "Zajedno") počela je nedugo nakon ponoći iskrcajem iz helikoptera, marinaca i afganistanskih vojnika na području Mardžaha.

Muštarak je najopsežnija vojna akcija koju su pokrenule međunarodne snage od početka rata krajem 2001., nakon što su s vlasti protjerani talibani. "Napredujemo na terenu i nailazimo na vrlo slab otpor", izvijestio je glasnogovornik američkih marinaca u pokrajini Helmand, pukovnik Josh Didams. "Akcija je počela vrlo uspješno, naše su snage ušle u sporno područje i naišle na slab otpor", potvrdio je i zapovjednik afganistanskih vojnih snaga u Helmandu general Muhajudin Gori.

Muštarak je prva faza operacije širokih razmjera čiji je krajnji cilj dovođenje na vlast legitimnih afganistanskih vlasti u pokrajinu Helmand, glavno uporište ekstremista i područje u svijetu poznato kao "glavno uzgajalište" opijuma, od čije prodaje veliku korist imaju upravo talibani. (hina/metro-portal)

13.02.2010. 11:40:35
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    13.02.2010. 12:25
    Kao sto vidimo opet njihov izvor informacija koji se kosi sa stvarnim. Zapravo je bio fest (slavlje) koje su imali Talibani i nisu normalno pruzali nikakav otpor a ipak su ubijeni.Po ko zna koji put usjesna akcija protiv civila, SRAMOTA.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh