« Film
objavljeno prije 7 mjeseci i 26 dana
MOSTRA

U utrci za Zlatnog lava 23 filma

Započela je 80. Mostra. Venecijanski filmski festival godinama je bio sjeni Cannesa

80. Mostra
80. Mostra (Arhiva)
Više o

Mostra

,

Venecija film festival

,

Zlatni lav

Promjenom politike i približavanjem streaming platformama i Hollywoodu - to se promijenilo. Mostra je postala svojevrsna revija filmova koji će se natjecati za Oscara. Za glavne nagrade natječu se 23 filma, a u programima su i dvije naše autorice. 

Mostru je otvorila dodjela nagrade za životno djelo velikoj talijanskoj redateljici i scenaristici Liliani Cavani.

- Zarobila si naša sjene, draga. Tvoj rad pripada sudbinama svih nas. Hvala ti, poručila je Charoltte Rampling, glumica.

- Mislim da nije pravedno što sam ja prva žena koje je dobila ovo veliko priznanje. Mislim da ima redateljica i scenaristica koje radi jednako dobro ili bolje nego muški kolege, samo im treba dati priliku da se predstave na pravome mjestu. Mislim da bi festival to trebao uzeti u obzir, rekla je Lililana Cavani, dobitnica Zlatnog lava za životno djelo.

Bogat međunarodni program otvorio je film 'Comandante' Edoarda De Angelisa, istinita priča o zapovjedniku talijanske podmornice u 2. svjetskom ratu. S posebnim uzbuđenjem iščekuje se "Ferrari", biografski film o tvorcu trkaćih automobila Michaela Manna. Iz Netflixove produkcije dolazi novi triler velikana Davida Finchera "The Killer" prema istoimenom francuskom stripu. Tu je još i "Priscilla" Sofije Coppole o Elvisovoj supruzi te "Maestro" Bradleyja Coopera.

- Mislim da je to Fellini najbolje izrekao - 'Viva il cinema!', rekao je Damien Chazelle, predsjednik žirija.

Ni ovdje se nije mogao zaobići holivudski štrajk. Ipak, on nije spriječio baš sve američke fimske zvijezde da prošetaju glamuroznim venecijaskim crvenim tepihom.

- Srdačan pozdrav svima koji večeras nisu s nama jer se bore za obranu intelektualne i ekonomske vrijednosti svojega rada, poručila je Caterina Murino, voditeljica ceremonije.

Svakako treba spomenuti i Woodyja Allena koji izvan konkurencije predstavlja svoj prvi film na francuskom jeziku - ""Coup de chance".

Za našu je kinematografiju iznimno je važno i uvrštavanje filma "Stane" dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović u popratni program "Dani autora", dok se u programu Kratki rezovi natječe dokumentarac ''1001 noć'' Ree Rajčić.

03.09.2023. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh