« Film
objavljeno prije 7 mjeseci i 23 dana
ZFF

Bliži se 21. Zagreb Film Festival

Ususret novom festivalskom izdanju otkriveni su prvi filmski naslovi iz dugometražne konkurencije: "Prošli životi" Celine Song, "Sedmo nebo" Jasne Nanut i "Ekskurzija" Une Gunjak

21. ZFF
21. ZFF (Arhiva)

Pred nama je još jedna uzbudljiva jesen u Zagrebu i razlog zbog kojeg joj se posebno veselimo - Zagreb Film Festival. Najveća zagrebačka igranofilmska avantura održat će se 21. put od 6. do 12. studenog na pet lokacija (u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC) te online, a dio bogate filmske ponude ZFF će prikazati u nizu kina diljem Hrvatske u programu ZFF putuje.

Međunarodna dugometražna konkurencija uključuje neke od najzanimljivljijih recentnih prvih i drugih ostvarenja iz cijelog svijeta. Među njima je jedan od najzapaženijih nedavnih debitantskih filmova, koji od premijere na Sundanceu ne prestaje oduševljavati kritiku i publiku - suptilna i nijansirana romantična drama o sudbinskim susretima Prošli životi kanadsko-korejske autorice Celine Song, kao i dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija Sedmo nebo, koja prati šarmantnog preljubnika (Krešimir Mikić) kroz niz tragikomičnih pokušaja da prizna aferu supruzi (Iva Mihalić). Film Sedmo nebo razvijan je na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij.

Za Zlatna kolica također se natječe Ekskurzija, s nestrpljenjem iščekivan dugometražni prvijenac bh. autorice s pariškom adresom Une Gunjak (Kokoška - Nagrada EFA-e za najbolji kratki film 2014). Film prati sarajevsku tinejdžericu Iman (Asja Zara Lagumdžija) koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Realizaciju te važne priče nagrađene u Locarnu (Posebno priznanje, program Concorso Cineasti del Presente) autorica opisuje kao "poriv i obavezu koje je osjetila kao žena u srednjim tridesetima koja raspetljava čvorove svog seksualnog odgoja, kao Bosanka koja promatra današnju omladinu, i na kraju, kao feministica". Hrvatski koproducent Ekskurzije jest Nukleus film.

Urnebesna satira na temu suvremene kulture rada, cjelodnevnih radnih smjena i etike "radi da bi (pre)živio", Ne očekuj previše od kraja svijeta slavnog rumunjskog redatelja Radua Judea uvrštena je u program Ponovno s nama. "Duhovit i pun ljutnje, ovaj poremećeni film možda je ostvarenje s najviše zdravog razuma ove godine", piše Variety. Judeov novi film manjinska je hrvatska koprodukcija (Kinorama, Ankica Jurić - Tilić) na kojoj su radili hrvatski profesionalaci, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević te tonski snimatelj Hrvoje Radnić, a u Locarnu je osvojio Posebno priznanje u programu Concorso Internazionale.

U programu Mreža festivala Jadranske regije gledamo film Slatki snovi, koji je u Locarnu nagrađen za najbolju glumačku izvedbu (Renée Soutendijk). Drugi dugometražni film bh. redateljice s nizozemskom adresom Ene Sendijarević, čiji je debitantski film Negdje lijepo prikazan u glavnom programu 17. ZFF-a. Nemilosrdna satira raskošne estetike koju autorica opisuje kao "bajku iz noćne more" radnjom je smještena u Indoneziju, a prati raspad obitelji vlasnika plantaže šećera u posljednjim danima nizozemske kolonijalne vladavine.

Osim dugometražnih filmova, natjecateljski program ZFF-a uključuje međunarodnu i nacionalnu kratkometražnu konkurenciju (Kockice). Niz razloga za jesenska druženja uz film ponudit će brojni popratni programi ZFF-a. Uz već spomenute Ponovno s nama i Mreža festivala Jadranske regije, to su LUX, Festivali pod reflektorom te KinoKino i PLUS, namijenjeni mlađim generacijama filmofila. Filmskim profesionalcima i svima zainteresiranima za pogled "iza kulisa" filmske umjetnosti ZFF je namijenio bogat program Industrije, koji uključuje majstorska predavanja, niz radionica i pitching forum.

06.09.2023. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh