« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
POSLJEDICE KRIZE

U svijetu radi 218 milijuna djece

Svjetska organizacija za rad zabrinuta je zbog efekta krize na siromašne zemlje u kojima djeca redovito rade kako bi preživjela.

(Corbis)
Više o

svjetska kriza

,

Svjetska organizacija za rad

,

ILO

,

dječji rad

,

Svjetski dan protiv dječjeg rada

,

Juan Somavia

Svjetska organizacija za rad (ILO), povodom međunarodnog dana protiv dječjeg rada, koji se danas obilježava u 60-ak zemalja, upozorava da trenutna kriza ugrožava napredak prema smanjenju rada djece kojih je u svijetu 218 milijuna, a više od polovice su djevojčice mlađe od 12 godina.

ILO danas u Ženevi održava posebno zasjedanje jer se Svjetski dan protiv dječjeg rada poklapa s 10. obljetnicom Konvencije 182. o eliminaciji najtežih oblika dječjeg rada. "Konvenciju je ratificiralo 169 zemalja i nedostaje ih još 14 da bi ju prihvatile sve države članice", rekao je glavni direktor organizacije Juan Somavia.

U siromašim zemljama kriza je već pogoršala stanje siromašnih obitelji s više djece, koje su i prije davale prednost dječacima, sada još više, kad odlučuju kojemu će djetetu dati prednost u obrazovanju, redovito biraju dječake, a djevojčice počinju raditi.

Zbog krize države smanjuju novac iz proračuna za školstvo, strani radnici useljenici prvi gube poslove, što izaziva pad novčanih doznaka koje šalju obiteljima u domovinu, a sve to pridonosi padu broja djece koja se mogu redovito školovati.

Po ILO-u, u svijetu radi 218 milijuna djece, a od 100 milijuna djevojčica više od polovice mlađe je od 12 godina i uključeno u teže oblike rada. Djevojčicama prijete i druge opasnosti jer često rade u kućanstvima trećih obitelji gdje skrivene od javnosti često bivaju izrabljivane. Uz obveze u vlastitu domu dvostruko su opterećene, a kako zbog rada nemaju pristup obrazovanju, nemaju ni izgleda da iziđu iz zlokobna kruga siromaštva.

Nemam budućnosti jer u 10 godina život me naučio da ne valja suviše planirati

Autori izvješća, koje je ILO pripremio pod naslovom 'Dati priliku djevojčicama: rješavanje pitanja dječjeg rada, ključ za budućnost', pozdravljaju postotak smanjenja dječjeg rada u svijetu, no upozoravaju da financijska kriza sada ugrožava taj proces. "Vidjeli smo stvaran napredak u smanjenju dječjeg rada", rekao je Somavia, no koliko su vlade i svijet odlučni provoditi preuzete obveze pokazat će sada u doba gospodarske krize.

O najtežem obliku rada svjedoči priča s Filipina gdje je 2001. radilo četiri milijuna djece od pet do 17 godina, a čak 2,4 milijuna na opasnim poslovima, a među njima više od 18.000 u rudnicima i kamenolomima. Polovica djece koja rade u rudnicima u dobi su između 10 i 14 godina, a među njima je i djevojčica Aiza koja u vodi sa živom ispire blato u potrazi za zlatom, posao koji je naučila od majke i sada tom poslu već uči 6-godišnju sestru. Djeca za 8 do 12 sati rada u rudnicima zarade dolar na dan, pri čemu zbog stalnog kašlja, prehlada, groznica i prvenstveno žive, teško ugrožavaju i narušavaju zdravlje.

ILO objavljuje i priču siromašne peteročlane obitelji iz Tadžikistana koja se u potrazi za kruhom u Moskvi nastanila u prostor od devet metara četvornih i preživljava čišćenjem ulica. Njihova 10-godišnja kći Marifat ima dva posla i nema vremena ići u školu, a na upit o budućnosti djevojčica odgovara: "Nemam budućnosti jer u 10 godina život me naučio da ne valja suviše planirati."

Izvor: Hina

12.06.2009. 14:34:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh