« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
MODERNO ROBLJE

U svijetu prisilno radi 21 milijun ljudi

Preko polovice ove grozne brojke otpada na Aziju, a slijede Afrika i Latinska Amerika, a 90 posto modernih robova iskorištava se u privatnim firmama

Na svakih tisuću radnika tri rade prisilno
Na svakih tisuću radnika tri rade prisilno (Arhiva)
Više o

ILO

,

prisilni rad

,

moderno roblje

,

Međunarodna organizacija rada

Gotovo 21 milijun ljudi u svijetu žrtve su prisilnog rada, a najviše je njih, 11,7 milijuna, u području je Azije i Pacifika, objavila je u nedjelju Međunarodna organizacija rada (ILO) u izvješću prije međunarodne konferencije rada sredinom lipnja u Ženevi.

Na području Azije i Pacifika najveći je broj prisilnih radnika u svijetu, njih 11,7 milijuna ili 56 posto. Slijedi Afrika s 3,7 milijuna (18 posto) te Latinska Amerika s 1,8 milijuna (9 posto), navodi ILO na svojim internetskim stranicama.

ILO je poboljšao metodologiju zadnjih godina i u izvješću napominje da na svakih tisuća radnika u svijetu danas troje njih radi prisilno.

U privatnom gospodarstvu eksploatirano je 18,7 milijuna (90 posto). Od tog broja 4,5 miljuna (22 posto) prisiljeno je raditi kao seksualno roblje, a 14,2 milijuna (68 posto) prisilno rade u sektorima poljoprivrede, građevinarstva, u domaćinstvima i obrtima.

Deset posto ili 2,2 milijuna prisilno radi u državnim ustanovama, primjerice u zatvorima, vojsci ili u paravojnim snagama. Osim toga, 5,5 milijuna (26 posto) mlađe je od 18 godina.

Broj žrtava na tisuću stanovnika najveći je u području srednje i jugoistočne Europe, a zatim Afrike, 4,2 odnosno 4,0 na tisuću stanovnika, ističe organizacija.

Relativno visoka brojka prisilnih radnika u središnjoj i jugoistočnoj Europi te na prostoru nekadašnjeg Sovjetskog Saveza može se objasniti činjenicom da je stanovništvo ondje malobrojnije nego u Aziji. Također se objašnjava pojačanom trgovinom ljudima za seksualnu eksploataciju te prisilnim radom u državnim ustanovama.

Razvijena gospodarstva i Europska unija imaju 1,5 milijuna ili 7 posto prisilnih radnika. Srednjoeuropske i jugoistočno europske države i Zajednica Nezavisnih Država imaju 1,6 milijuna ili 7 posto prisilnih radnika. Na Bliskom istoku prema procjenama njih je 600.000 ili 3 posto.

Među prisilnim radnicima u svijetu je 9,1 milijuna (njih 44 posto) raseljeno u domovini ili u inozemstvu, a većina je primorana raditi u mjestu boravišta (11,8 milijuna).

Većina prisilnih radnika koja je raseljena po svijetu eksploatirana je u seksualnoj industriji, navodi ILO te ističe da bi se vlade i pravosuđa trebali više usredotočiti na identifikaciju tih radnika te na procesuiranje odgovornih, napose u krijumčarenju ljudi.

Međunarodna konferencija rada u organizaciji ILO-a održat će se 4. lipnja u Ženevi.

03.06.2012. 13:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh