« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ORKANSKI VJETAR

U srijedu će vremenske nepogode zahvatiti cijelu Hrvatsku

HAK i Državna uprava za zaštitu i spašavanje za poseban oprez mole vozače koji ne smiju na put bez zimske opreme

(Tea Cimaš/CROPIX)
Više o

snijeg

,

bura

,

vrijeme

,

HAK

,

Državna uprava za zaštitu i spašavanje

,

zimska oprema

,

vremenske nepogode

,

promet

Državna uprava za zaštitu i spašavanje večerašnjim je priopćenjem upozorila na vremenske nepogode koje će sutra tijekom dana zahvatiti Hrvatsku te pozvala vozače da odgode putovanja.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da će sutra na sjevernom Jadranu puhati jaka i olujna bura s orkanskim udarima, a posebno noćas se očekuju obilnije oborine. Na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sutra se tijekom dana očekuju snijeg i kiša. Snježni pokrivač ponegdje će biti veći i od 10 centimetara.

U nizinama kopnenog područja očekuje se snježni pokrivač uglavnom između 10 i 30, a u gorju mjestimice i veći od 50 centimetara, navodi se u piropćenju Državne uprave ze zaštitu i spašavanje.

Uprava poziva sudionike u prometu da slušaju redovna izvješća Hrvatskog autokluba te ako je moguće odgode putovanja. Napominju da su sve žurne službe spremne reagirati u takvim situacijama. Za sve dodatne informacije i eventualne potrebe može se nazvati 112.

Zatvorene dionice cesta, snijeg i bura otežavaju promet

Od 21 sat je za sav promet zatvorena dionica Jadranske magistrale: Karlobag-Sveta Marija Magdalena (D 8), javio je večeras HAK.

Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru, a u priobalju puše jaka do orkanska bura. Za sav promet je zbog orkanske bure zatvorena dionica autoceste A 1, između čvorova Sveti Rok i Maslenica. Obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog (D 50, D 27 i D 54), dok ostali idu preko Gračaca, Obrovca i Karina (D 50 i D 27).

Samo za osobna vozila otvorene su: državna cesta D 54 Maslenica-Zaton Obrovački i Jadranska magistrala (D 8) od Novog Vinodolskog do Karlobaga. Na dionici autoceste A 6, Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Delnica zabrana je prometovanja za teretna vozila teža od 3,5 tone, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama, zbog olujnog vjetra.

Za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle promet je zabranjen na Krčkim i Paškim mostovima (I. skupina), a dodatno i za vozila s natkrivenim teretnim prostorom na Jadranskoj magistrali od Bakra do Novog Vinodolskog (D 8).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu:

Gorski kotar: na autocesti A 6, Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Bosiljeva,- D 3 na "staroj" cesti kroz Gorski kotar, dionica Zdihovo-Delnice, te na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru, kao i u zaleđu Novog Vinodolskog (ŽC 5094 Jasenak-Novi Vinodolski).

Lika: D 1 na Ličkoj magistrali, Karlovac-Udbina,D 23 Kapela-Žuta Lokva-Senj,D 25 Korenica-Lički Osik,D 42 Saborsko-Selište,D 50 Žuta Lokva-Gospić, D 52 Špilnik-Korenica,D 217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo, D 218 GP Užljebić-Donji Lapac-Sučević, a državna cesta D 506 Dobroselo-Mazin zatvorena je za sav promet.

Na graničnim prijelazima nema čekanja. Zbog jakog vjetra, u prekidu su trajektne linije prema otocima: Pagu, Prizna-Žigljen, Rabu, Jablanac-Mišnjak i Cresu, Brestova-Porozina, te katamaranske: Rijeka-Mali Lošinj, Rijeka-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Vis. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 22:30:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh