« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
UPOZORENJE FARMERIMA

U Srbiji izbila svinjska kuga, mogla bi doći i u Hrvatsku

Kako bi se sprječilo širenje svinjske kuge na područje Hrvatske sve svinje na gospodarstvu moraju biti zatvorene

Svinje
Svinje (Arhiva)
Više o

Kuga

,

svinje

,

farmeri

,

svinjska kuga

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izvijestilo je o pojavi klasične svinjske kuge na farmi svinja u općini Sremski Karlovci u Srbiji upozoravajući da to izravno povećava rizik od mogućeg unošenja virusa uzročnika ove bolesti u uzgoje svinja u Hrvatskoj.

Klasična svinjska kuga pojavila se na farmi u općini Sremski Karlovci na kojoj je u trenutku kad je bolest potvrđena, dana 19. studenog, bilo 8.196 svinja.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da o povećanom riziku od izbijanja klasične svinjske kuge u Hrvatskoj posebice treba informirati proizvođače svinja na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Kako bi se sprječilo širenje bolesti na područje Hrvatske sve svinje na gospodarstvu moraju biti zatvorene u svinjce, štale ili ograđene prostore, zabranjeno je korištenje napoja u hranidbi svinja, zabranjeno je pašno držanje svinja i obvezna je hitna prijava veterinaru svake bolesne ili uginule domaće i divlje svinje.

Također je obvezno postavljanje dezinfekcijskih barijera na ulazu i izlazu iz objekata gdje se drže svinje, potrebno je onemogućiti izravni ili neizravni kontakt s divljim svinjama, a osobe koje su bile u kontaktu s divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinficitari odjeću i obuću.

Nužno je strogo i potpuno provođenje biosigurnosnih mjera propisanih Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2010. godini, navodi se.

Klasična svinjska kuga je osobito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, njen uzročnik je virus, a ljudi ne obolijevaju od ove bolesti, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.(hina/metro-portal)

26.11.2010. 16:12:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh