« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
168 FOTKI

U Splitu otvorena Svjetska izložba novinske fotografije

Split je treću godinu zaredom drugi grad na svijetu, nakon Amsterdama, u kojem se priređuje World press photo

(Duje Klarić/Cropix)
Više o

Valentino Bilić Prcić

,

novinska fotografija

,

TMO: POP UP!

,

Breakdown

,

DJ Mihalj

,

DJ Juan

Svjetska izložba novinske fotografije (World press photo 2010.) otvorena je večeras u Splitu i na njoj će do 19. svibnja biti izloženo 168 fotografija koje je odabrao poseban međunarodni žiri. Ovo je treća godina, kao i prošle dvije, da je Split, nakon Amsterdama, drugi grad u svijetu u kojem se priređuje ta izložba.

Poslije Splita Svjetska izložba novinske fotografije bit će predstavljena u 45 zemalja i 100 gradova diljem svijeta, a procjenjuje se da će je vidjeti 2,5 miljuna posjetitelja, rekao je na večerašnjem otvaranju koordinator te izložbe za Hrvatsku Valentino Bilić Prcić. Podsjetio je da je na natječaj za ovogodišnju izložbu 5.847 fotoreportera iz 128 zemalja prijavilo 101.960 fotografija.

Kustosica ovogodišnje izložbe Maaike Smulders istaknula je kako je to jedna od najvažnijih izložbi fotografija u svijetu te da joj je drago što se nakon Amsterdama njezina premijera priređuje u Splitu. Posebice je istaknula prvonagrađenu ovogodišnju novinsku fotografiju talijanskog fotoreportera Pietra Masturza na kojoj je žena što u suton s vrha svog teheranskog doma viče prosvjedujući nakon predsjedničkih izbora u Iranu.

"Ta fotografija ima snažan osjećaj ozračja i napetosti, ali istodobno i mirnoće", kazala je Smulders dodavši kako nas ta fotografija inspirira na razmišljanje.

Najavila da će u rujnu ove godine u Hrvatskoj World press photo održati seminar za fotoreportere iz jugoistočne Europe. "Cilj tog seminara je da se osvrne na postojeću percepciju o Balkanu te da potakne fotoreportere u tom dijelu Europe", rekla je Smulders.

Predsjednik Foto kluba Split Feđa Klarić je istaknuo kako je Split jedini grad u ovom dijelu Europe u kojem se priređuje Svjetska izložba novinske fotografije.

Zamjenica splitskog gradonačelnika Anđelka Visković rekla da je ovom izložbom "Split postao svjetsko središte novinske fotografije". (hina/metro-portal)

05.05.2010. 23:49:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh