« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
ISTRAŽIVAČKA SREĆA

U Sotinu pronađeni zanimljivi nalazi iz brončanog i željeznog doba

Arheološkim istraživanjima na vukovarskom području pronađen je i dio obrambenog sustava rimskog logora

(Wikipedia)
Više o

arheološka istraživanja

,

crni korijen

,

poriluk

,

kelj

Na području Sotina završila su ovogodišnja pokusna arheološka istraživanja, kojima je bio obuhvaćen središnji dio groblja iz željeznog doba, u južnom dijelu toga vukovarskog prigradskog naselja.

Riječ je o istraživanjima koja se već treću godinu provode u sklopu znanstvenog projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa "Razvoj i mobilnost protopovijesnih zajednica naseljenih na tlu kontinentalne Hrvatske". Projekt se bavi proučavanjem života brončanih i željeznodobnih zajednica na području hrvatskog Podunavlja.

Rezultate arheoloških istraživanja novinarima je danas predstavila Daria Ložnjak Dizdar iz Instituta za arheologiju iz Zagreba, koji u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar provodi istraživanja.

"Ove godine u Sotinu imamo istraživačku sreću - otkrili smo segment groblja iz željeznog doba koje proučavamo u sklopu našeg projekta, što nas je i navelo da dođemo u Sotin. Pored grobova iz 9. i 8. stoljeća pr. Kr. otkrili smo još jednu zanimljivu stvar, a to je segment obrambenog sustava privremenog rimskog logora, koji je bio pored stalne rimske vojne utvrde u zaleđu Cornacuma, današnjeg Sotina", rekla je Daria Ložnjak Dizdar.

"Uvijek nešto nađemo, gdje god počnemo raditi, uvijek ima nalaza. Postavili smo sebi neka pitanja - koliko je bilo veliko to groblje, jesu li ta groblja bila organizirana na način na koji ih danas vidimo? Moramo znati da je to prapovijesno naselje 1.000 godina bilo na jednom mjestu, i oni su se toliko dugo pokapali na jednom groblju, pa pokušavamo doznati otkuda su počeli i gdje završili s pokapanjima, da li su se pokopavali po rodovima ili po kronološkom redu?", istaknula je Ložnjak Dizdar.

Arheloginja Mirela Hutinec iz Gradskog muzeja Vukovar podsjetila je da su ovogodišnja istraživanja u Sotinu provedena u razdoblju od 3. do 15. svibnja. Najavila je da vukovarski muzealci za jesen pripremaju izložbu u suradnji s Institutom za arheologiju na kojoj će se pokazati sve ono što se u tri godine uspjelo u Sotinu istražiti.

"Vjerujem da će izložba bit iznimno zanimljiva. U jednom novom svjetlu ćemo prikazati željeznodobni Sotin i rimska vremena. Svi nalazi će biti locirani u arheološkoj zbirci Muzeja u Vukovaru. Sotinski nalazi su nam i tema za pripremu stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar, jer ćemo tako obogatit željeznodobni segment arheološke zbirke i postava koji će se nalaziti u Dvorcu Eltz kad završi njegova obnova", istaknula je Hutinec. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 16:17:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh