« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
PODRHTAVANJE TLA

U snažnom potresu u Peruu ozlijeđeno najmanje 145 osoba

U potresu magnitude 6,2 koji je pogodio jug Perua ozlijeđeno je, uglavnom lakše, minimalno 145 osoba, a srušeno je 125 kuća

Fotografija vijesti
Više o

Peru

,

potres

,

magnituda potresa

,

zemljotres

Najmanje je 145 osoba ozlijeđeno, uglavnom lakše, a 125 kuća je oštećeno u potresu magnitude 6,2 koji je u noći na ponedjeljak pogodio područje Ice, blizu obale na jugu Perua, po novom izvješću objavljenom u ponedjeljak navečer, javlja Hina.

Civilna zaštita popisala je "145 ozlijeđenih osoba, 125 kuća neprikladnih za stanovanje i 581 stradalu osobu" u pokrajini Ici, po novom izvješću objavljenom tijekom večeri, nakon zbrajanja štete u gradskim i seoskim područjima.

"Većina ozlijeđenih prošla je s lakšim ozljedama koje su posljedica paničnog bježanja iz doma", rekao je direktor civilne zaštite u Ici Cesar Chonate za radio RPP.

Potres se dogodio 11 minuta nakon ponoći, a epicentar mu je bio 47 km jugozapadno od Ice, na dubini od 48 km, izvijestio je Peruanski geofizički zavod (IGP). IGP nije proglasio uzbunu na cunami.

Potres se jako osjetio u Ici, gradu s dvjestotinjak tisuća stanovnika blizu obale, 300 km južno od Lime te u obližnjim gradovima Piscu i Caneteu.

Potres se slabije osjetio u Limi i gradovima u unutrašnjosti poput Junina i Ayacucha.

Većina oštećenih i srušenih kuća bile su sagrađene od sirove, nepečene opeke, po pisanju peruanskih medija.

U ponedjeljak ujutro područje Ice pogodio je još jedan, nešto slabiji potres magnitude 4, izvijestio je IGP.

U kolovozu 2007. okolicu Pisca i Ice pogodio je potres snage 7,9 stupnjeva u kojemu je poginulo više od 500 ljudi, a 200.000 je ostalo bez krova nad glavom.

IGP ističe da je peruanska obala na "pacifičkom vatrenom prstenu" na kojemu se događa 85 posto seizmičke djelatnosti na Zemlji.

31.01.2012. 08:28:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh