« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
MARIBOR

U Sloveniji preminula 13. žrtva svinjske gripe

Slovenci kao ni Hrvati nisu pohrlili na cijepljenje, ali liječnici govore kako s brojem smrtnih slučajeva raste i broj cijepljenih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Maribor

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

U kliničkoj bolnici u Mariboru u utorak je od posljedica nove gripe umro 62-godišnji pacijent kao trinaesta žrtva pandemijske gripe protiv koje još u Sloveniji nije cijepljena ni trećina očekivanog broja ljudi unatoč tome što kampanja cijepljenja traje nešto više od mjesec dana.

Umrli pacijent nije bio cijepljen protiv virusa H1N1, a nije imao ni kroničnu bolest koja smanjuje imunitet i povećava rizik infekcije tom bolešću, potvrdili su bolnički izvori.

Broj smrtnih slučajeva od posljedica nove gripe u Sloveniji je povećan u zadnjih deset dana, a slovenski mediji navode da neki stručnjaci smatraju kako bi Slovenija u ovoj fazi trebala proglasiti stanje epidemije. Najviše hospitaliziranih i dalje je u Ljubljani, Slovenj Gradecu i Mariboru.

Slovenske zdravstvene službe i dalje upozoravaju građanstvo da je cijepljenje protiv nove gripe najučinkovitije sredstvo za stjecanje imuniteta i suzbijanje širenja pandemije, ali nisu zadovoljne dosadašnjim rezultatima.

Prema nekim javnim anketama uoči nabave cjepiva, računalo se da će cijepljenju koje je dobrovoljno pristupiti oko 150.000 osoba. U nešto više od mjesec dana kampanje nije cijepljena niti trećina tog broja iako je odaziv u zadnjih tjedan dana povećan nakon učestalijeg broja smrtnih slučajeva.

Iako je cijepljenju osoblja u zdravstvenim ustanovama dan prioritet, do sada se u najvećoj medicinskoj ustanovi u državi, Kliničkom bolničkom centru u Ljubljani, cijepilo manje od polovice liječnika, te manje od petine medicinskih sestara i tehničkog osoblja.

Uz veće doze cjepiva tvrtke Glaxo Smith Kline slovensko ministarstvo zdravstva nedavno je naručilo i 10.000 doza Baxterova cjepiva protiv nove gripe, koje odgovara onima koji su alergični na jaja pa im se cjepivo Glaxo Smith Klinea ne preporučuje. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 15:41:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh