« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
POČELA EVAKUACIJA

U Slavonskom Brodu stanje sve teže

U Slavonskome Brodu i okolici, zbog izlijevanja lateralnih kanala i potoka s dosad najvišim izmjerenim vodostajima, stanje je sve teže

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo/Cropix)
Više o

kiša

,

poplave

,

izvanredno stanje

,

Slavonski Brod

Dok kiša pada, podižu se zečji nasipi, a počela je i evakuacija stanovništva iz najugroženijih kuća u Slobodnici i Rastušju.

U Rastušju, gdje se izlio kanal Glogovica, voda je "zarobila" četiri obiteljske kuće. Slično je u obližnjem Podcrkavlju, a u Slobodnici, u sibinjskoj općini, evakuira se stanovništvo iz desetak kuća uz lateralni kanal Jelas-polje. Iz dvorišta i gospodarskih zgrada već je evakuirana stoka, a ljudi pokušavaju spasiti i dio pokućstva i tehničke uređaje. Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su od jutros u općinama Podcrkavlju, Sibinju i Gornjoj Vrbi te u Slavonskome Brodu, gdje je gradonačelnik Mirko Duspara proglasio i stanje elementarne nepogode.

Angažirali smo i Gorsku službu spašavanja iz Požege, koja je došla pomoći. Sve vatrogasne ekipe i ekipe vodoprivrednog poduzeća su na terenu jer su poplavljeni podrumi. Ovo je gore nego 2005. godine jer praktički nema dijela grada koji nije ugrožen, rekao je gradonačelnik Duspara, koji je obišao najkritičniju točku u gradu kod nabujaloga lateralnog kanala u Brodskom Varošu.

Poplavljene su i neke lokalne i županijske ceste. Zečji nasip utvrđuje se na dijelu gdje voda prijeti i autocesti Zagreb-Lipovac. Promet zasad teče normalno. Zatvoren je istočni izlaz na autocestu u smjeru Zagreba, a promet se preusmjerava na čvor zapad. U posljednjih 48 sati u Brodu je palo čak 116 litara kiše po četvornome metru. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 15:33:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh