« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
CASE CONTROL

U Sisku će se provesti epidemiološka studija o učestalosti raka

Neke maligne bolesti i bolesti dišnih organa posebno su dovođene u vezu sa zagađenjem zraka u Sisku

Rafinerija u Sisku
Rafinerija u Sisku (Cropix/Arhiva)
Više o

Marijana Petir

,

epidemiološka studija

,

Sisak zagađenje

,

Sisak rak

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas da će se na području Siska provesti epidemiološka studija kako bi se istražila eventualna povezanost povećanih koncentracija pojedinih elemenata u atmosferi i pojave malignih bolesti u populaciji te postoji li učestalija pojava pojedinih malignih bolesti na području Siska u odnosu na ostali dio Hrvatske.

Zaključak je to s radnog sastanka koji je Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi održan na poticaj predsjednice Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijane Petir.

Na sastanku s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem bili su i predstavnici Županijskog zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije te predstavnici civilnih udruga iz Siska - Udruge oboljelih od karcinoma grada Siska te Ekološke udruge SEA.

Prva faza istraživanja uključit će tzv. "case control" studiju odnosno retrospektivnu epidemiološku studiju oboljelih od malignih bolesti u Sisku u razdoblju od 2003. do 2007.

"Ne možemo biti pasivni i provest ćemo potrebne epidemiološke studije s obzirom na interes javnosti i zadaću koju ima javno zdravstvo", rekao je državni tajnik Dražen Jurković.

Detalje istraživanja utvrdit će stručna radna skupina, no na temelju rezultata "case control" epidemiološke studije provest će se po potrebi i prospektivna studija, koja bi mogla trajati nekoliko godina. Sredstava za provedbu studije osigurat će Ministarstvo zdravstva.

Zaključeno je i da će se prije početka rada na studiji prikupiti i podaci o obolijevanju građana nekoliko hrvatskih gradova sličnih Sisku, kako bi se dobili usporedni podaci.

Kao problematična obolijevanja koja će se obuhvatiti epidemiološkim istraživanjima nalaze se neke maligne bolesti te bolesti dišnih organa, koje su do sada kroz javne rasprave bile dovođene u vezu sa zagađenjem zraka u Sisku.

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir pozdravila je suradnju s Ministarstvom zdravstva koje je podržalo odluku Odbora da se provedu epidemiološke studije. Podsjetila je i da je Ministarstvo prošle godine podržalo zaključak Odbora da se formira onkološki odjel u Općoj bolnici u Sisku, te da se bolnica u Petrinji osamostali kao specijalna bolnica za bolesti dišnog sustava. Dodala je kako je nažalost u svim ovim slučajevima izostala konkretna aktivnost Sisačko-moslavačke županije, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 15:04:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh