« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ASTMA

U Siriji umro Anthony Shadid, slavni novinar NY Timesa

Shadid se u Siriji nalazio tajno, a smatra se kako je vjerojatno umro od teškog napada astme, unatoč tomu što je sa sobom uvijek nosio sve potrebne lijekove

Fotografija vijesti
Više o

astma

,

Sirija

,

The New York Times

,

Anthony Shadid

Dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade i jedan od najcjenjenijih novinara New York Timesa, Anthony Shadid, umro je jučer u Siriji za vrijeme pisanja reportaže o sukobima u toj nesretnoj zemlji, prenosi Hina.

Shadid se u Siriji nalazio tajno, a smatra se kako je vjerojatno umro od teškog napada astme.

Iako je uza se imao potrebne lijekove 43-godišnji Shadid umro je za drugog napada astme, a okidač je bila konjska dlaka jer su novinar i fotograf Tyler Hicks unajmili vodiče kako bi tajno iz Turske ušli u Siriju.

"Anthony je umro kako je i živio, odlučan svjedočiti o previranjima na Bliskom istoku i patnjama ljudi u represiji režima" predsjednika Bašara al-Asada, napisala je direktorica lista Jill Abramson.

Shadid je 2002. bio ranjen u rame tijekom izraelskog napada na Zapadnu obalu.

Amerikanac libanonskog podrijetla i tečni govornik arapskog, Shadid je 2004. i 2010. dobio najveće priznanje u američkom novinarstvu, Pullitzerovu nagradu, za praćanje sukoba u Iraku za Washington Post.

Godine 2005., objavio je knjigu o životu običnih Iračana "Noć se bliži: irački narod u sjeni američkog rata".

Stručnjak za Bliski istok, Shadid je zadnje godine izvještavao o Arapskom proljeću iz Egipta, Bahreina, Sirije i Libije.

17.02.2012. 15:42:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh