« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
GNJEV

U Siriji marš protiv gradnje u Jeruzalemu, Izrael ne odustaje

Izraelska politika gradnje u Jeruzalemu ostala je nepromijenjena u protekle 42 godine i ne mijenja se, stoji u izjavi Benjamina Netanyahua

(Getty Images)
Više o

istočni Jeruzalem

,

Benjamin Netanyahu

,

izraelsko-palestinski spor

,

židovska naselja

,

Sirija prosvjed

Deseci tisuća Sirijaca i Palestinaca okupili su se u petak na trgu u Damasku na "maršu gnjeva" koji organizira vlada protiv izraelske gradnje u istočnom Jeruzalemu.

Okupljeni na trgu Jusel al-Azmiju mahali su sirijskim i palestinskim zastavama i slikama čelnika Hamasa te izvikivali protuizraelske parole.

Hamasov dužnosnik Mohamed Nazal osudio je izraelsku "okrutnu agresiju" na sveta mjesta.

SAD i arapske zemlje žele da Izrael prestane graditi nove kuće za Židove u istočnom Jeruzalemu jer taj dio grada Palestinci kane proglasiti glavnim gradom svoje buduće države.

Izrael je pak izjavio da neće promijeniti politiku gradnje u istočnom Jeruzlemu.

Izjava o Jeruzalemu objavljena je u vrijeme sastanka premijera Benjamina Netanyahua s ministrima na kojem raspravljaju o utjecaju gradnje na oživljavanje pregovora, kako su to zatražili američki dužnosnici tijekom Netanyahuova posjeta Washingtona prošli tjedan.

"Izraelska politika gradnje u Jeruzalemu ostala je nepromijenjena u protekle 42 godine i ne mijenja se", stoji u priopćenju premijerova glasnogovornika Nira Hefeza ukazujući da ministri neće popustiti glede te politike.

Obamina administracija provodila je pritisak na Izrael da zaustavi gradnju u istočnom Jeruzalemu, pitanje koje je postalo još spornije ovoga mjeseca nakon što je plan o gradnji novih 1.600 domova objavljen tijekom posjeta Izraelu američkog potpredsjednika Joea Bidena. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 19:34:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh