« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Udri po džepu roditelja

U sedam godina školske knjige poskupile za 70 posto

Cijene udžbenika su enormne, a isporuka kasni tjednima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

školski udžbenici

,

Narodne novine

Brojni roditelji upozoravaju da su cijene u knjižarama enormne. Mnogi od njih su ovih dana domišljali razne načine kako bi što jeftinije nabavili udžbenike, čekali u redovima u antikvarijatima, razmjenjivali ih na ledinama i u školama i tražili ih na internetu. Nije im jasno što je to sve u međuvremenu poskupjelo i što čini cijenu koja je u posljednjih sedam godina porasla oko 70 posto, prenosi Večernji list.

Dobar primjer je "Početnica knjiguljica", koja je 2002. godine stajala 29 kuna, a danas stoji 49,28 kuna. Ima, dakako, naslova i izdanja koja su poskupjela tek neznatno, ali i onih koji su cijenu više nego udvostručili. Roditeljima nikako nije jasno zašto, primjerice, za drugi razred osnovne škole radnu bilježnicu iz prirode i društva plaćaju po 75 kuna.

Mnogi roditelji žale se i na isporuku udžbenika. Mnogima kažu da će im udžbenike isporučiti tek 20. rujna iako je školska godina počela još u ponedjeljak.

Direktor Komercijale Narodnih novina, inače zaduženih za isporuku knjiga, tvrdi da su za kašnjenje krivi nakladnici koji njima još nisu dostavili sve udžbenike. Prema dogovoru, rok isporuke bio je od pet do sedam dana, a oni ni dva tjedna nakon narudžbe nisu pripremili sve knjige koje smo bili tražili.

Uz udžbenik, radnu bilježnicu, listiće i slično neki udžbenici su razdvojeni - za tiskana i pisana slova, udžbenici za prvo i oni za drugo polugodište. Kako su se množili naslovi rasla je i cijena.

Također u posljednjih sedam-osam godina nisu drastično porasle cijene papira i tiskanja. Prosječna realna cijena udžbenika za osnovnu školu trebala bi biti tridesetak kuna. Ne znam što može koštati 70 ili stotinjak kuna - komentira bivša ministrica obrazovanja i ravnateljica Sedme gimnazije Ljilja Vokić.

- Logično je da su cijene takve. Udžbenik stoji onoliko koliko ga je netko spreman platiti. Realno, cijena bi trebala biti neznatno veća nego prije sedam godina - tvrdi Željko Stipić, predsjednik "Preporoda".

Iako se priprema novi Zakon o udžbenicima, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja Duje Bonacci ne vjeruje da oni mogu utjecati na cijenu.

Provjeravaju, kaže, postoje li načini da se ona ograniči, ali precizan odgovor još nemaju. U ministarstvu su, kažu, u nekoliko navrata tražili strukturu cijene udžbenika, ali je nikada nisu dobili. A kalkulacije, koje su im iz drugih izvora ponuđene, kažu da bi udžbenici trebali biti barem upola jeftiniji od cijene koju roditelji plaćaju.

10.09.2009. 22:31:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh