« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
granični spor

Hrvatska i Slovenija se dogovorile?

Hrvatska će potpisati izjavu kojom jamči da ni jedan dokument u pregovaračkom procesu neće prejudicirati granicu

(Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

blokada pregovora s EU

,

granični spor

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin slovenski kolega Borut Pahor sutra bi navodno mogli postići dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Sutra prijepodne premijerski dvojac će se sastati u Ljubljani a model za rješenje spora Hrvatske i Slovenije trebao bi prekinuti blokadu nakon deset mjeseci.

Premijerka je danas prije odlaska u Sloveniju bila vrlo optimistična. Izjavila je kako vjeruje da će se problem riješiti još ove godine. Potvrdila je da je u pregovorima s Pahorom postignuto ozračje povjerenja i obostranog poštovanja.

Hrvatska je, kazala je Kosor, radila na pregovorima s EU kao da nema slovenske blokade i da ćemo u trenutku kad blokada prestane biti spremni poglavlja brzo otvoriti i zatvoriti.

Uoči sastanka s Pahorom, Kosor je danas od koalicijskih partnera HDZ-a zatražila i dobila podršku za konačno rješenje spora.

Da postoji velika mogućnost konačnog dogovora potvrđeno je danas i iz diplomatskih krugova u Bruxellesu.

Ne ulazeći u detalje onoga o čemu razgovaraju Ljubljana i Zagreb, diplomati iz EU kažu da će vjerojatno Sloveniji biti teže dobiti potporu javnosti i političkih stranaka za postignuti dogovor.

Upozoravaju da Slovenija još uvijek, ako svi ne budu zadovoljni dogovorom, može koristiti svoj Parlamentarni odbor kao argument za daljnja odugovlačenja.

U EU vjeruju da će redoslijed događaja u sljedećim danima i tjednima biti taj da će Hrvatska najprije zadovoljiti neke slovenske zahtjeve a Slovenija ukinuti blokadu te će se dogovoriti o arbitraži.

Hrvatska bi navodno trebala potpisati izjavu kojom jamči da nijedan dokument u pregovaračkom procesu neće prejudicirati granicu.

10.09.2009. 21:39:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh